nieuws

Vlaamsch Broodhuys ‘gaat door met missie’

De bakkerij 247

Vlaamsch Broodhuys ‘gaat door met missie’
Bakkerspaar Dimitri en Diante Roels. Foto's: Vlaamsch Broodhuys

Vlaamsch Broodhuys viert dit jaar zijn twintigste verjaardag. De kwaliteitsbroodbakker heeft in de afgelopen twee decennia naar eigen zeggen gezorgd voor een nieuwe beleving van brood in Nederland.

‘Naast de introductie van het Baker’s Café, heeft de bakker het zuurdesem op de kaart gezet en kwaliteitsbrood tot de norm gemaakt’, stelt Vlaamsch Broodhuys. ‘Het bakkerspaar Dimitri en Diante Roels gaat onverminderd door met de missie om iedereen, elke dag, overal, echt te kunnen laten genieten van goed brood.’

Manifest

De producten van Vlaamsch Broodhuys zijn al dagelijks landelijk verkrijgbaar dankzij de webwinkel, de veertien Baker’s Cafés en 21 overige verkooppunten. De definitie van goed brood heeft Roels vastgelegd in een manifest, de basis waaraan kwaliteitsbrood moet voldoen. Zelf gebruikt hij slechts drie zorgvuldig geselecteerde ingrediënten voor zijn Grand mère volkoren: campremy tarwe, Bretons zeezout en gevitaliseerd water. Vlaamsch Broodhuys: ‘Campremy tarwe is de enige tarwesoort die een eigen aroma en smaak afgeeft en bovendien zorgt voor een bijzondere, krokante korst. Dit tarweras wordt speciaal voor de Nederlandse topbakker verbouwd in Frankrijk en door ambachtelijke molenaars in Oudorp en Schiedam vermalen.’ Sterrenchef en vriend Sergio Herman: ‘Als je spreekt in termen van Michelinsterren, dan heeft Vlaamsch Broodhuys er drie voor zijn kwaliteitsbrood.’

Iconen

Ter gelegenheid van haar 20e verjaardag, is de geschiedenis van het Vlaamsch Broodhuys afgebeeld in twintig iconen op de broodzakken. Hier komt alles in vogelvlucht aan bod: van het allereerste brood, de lancering van de patisserielijn en de introductie van het Baker’s Café tot de geboorte van de nieuwe bakkerij, het manifest én de kinderen. Twee van de drie bakkerskinderen hebben al een eigen brood: Pain Christophe, gemaakt van roggezuurdesem met lijnzaad en zoutkristallen op de knapperige korst is vernoemd naar de oudste zoon. Naar Julius, de middelste zoon, werd een speltbrood vernoemd, Julius spelt; een woordgrapje vanwege zijn dyslexie. Voor benjamin Toussaint wordt nog gebroed op een mooi broodsoort.

Film

Het vierde lustrum van de bakker wordt tevens bezegeld met een nieuwe film. Hierin wordt de kijker meegenomen in de wereld van Vlaamsch Broodhuys: hoe het begon en hoe Roels zijn droom verwezenlijkte om het allerlekkerste brood te maken voor zoveel mogelijk mensen.

Voor informatie: Vlaamschbroodhuys.nl

Reageer op dit artikel