nieuws

Meesterbakker Voskamp wint opnieuw AD-oliebollentest

De bakkerij 165

Meesterbakker Voskamp uit Spijkenisse mag zich wederom de beste oliebollenbakker van Nederland noemen. De zaak kwam als beste uit de bus bij de AD Oliebolllentest 2016, schrijft de krant dinsdag. In deze 24ste Oliebollentest gaat de tweede plaats naar Bakkerij Brokking in IJsselstein. Bakkerij Aad Klootwijk uit Capelle aan den IJssel eindigt op de derde plaats.

Meesterbakker Voskamp wint opnieuw AD-oliebollentest
Ook in 2015 won meesterbakker Voskamp in Spijkenisse de AD-oliebollentest. Foto: ANP

‘De afgelopen zes jaar zijn wij zes keer in de top 5 beland. Dus wij weten ondertussen dat wij best een goede oliebol bakken. Maar dat dat nu weer op deze wijze wordt gehonoreerd, is fantastisch. Het winnen van de Oliebollentest blijft de mooiste prijs die je in bakkersland kunt behalen’, aldus chef broodbakkerij Arnold Kabbedijk in het Algemeen Dagblad. Het recept houdt Krabbedijk geheim.

De bakkers van Voskamp hebben honderden uren getraind. Elk jaar zijn de eigenschappen van de natuurproducten waarmee wordt gewerkt weer anders. De bloem kan net iets anders reageren en elke oogst appels of rozijnen is ook steeds net even anders.

Het testpanel, dat bestaat uit twintig leden, bezocht in totaal 160 oliebollenverkooppunten. Volgens het panel is Voskamp de ‘absolute winnaar’. ‘Luchtig, goed gevuld en lekkere afbeet’, aldus oordeelden de leden.

‘Het is niet alleen het recept, alles moet kloppen. Ik moet zorgen dat mijn mensen onder optimale omstandigheden kunnen werken. De juiste apparatuur moet er staan. Maar wil het goed gaan, dan moet ook de chauffeur bij de les blijven. En de verkoopster moet vriendelijk tegen de klant zijn en verstand van zaken hebben, want anders is alles nog voor niets geweest’, aldus directeur Cees Weeda in De Telegraaf.

Extra lijn

Dit jaar heeft de bakkerij geïnvesteerd in een extra, vijfde lijn waarop 1.000 oliebollen per uur meer kunnen draaien. Uitsluitend voor de oliebollen staat er ook een rijskast, een boiler en een doseerapparaat.

Het familiebedrijf Voskamp (met zeventien filialen en 180 medewerkers) produceert 13.000 stuks oliebollen per uur. Vorig jaar gingen er meer dan 500.000 over de toonbank.

Tweede plaats

Bakkerij Brokking in IJsselstein is op de tweede plaats geëindigd. ‘Ik sta hier met een enorme big smile’, vertelt filiaalmanager  Jolynn Hendriks vanochtend tegen een verslaggever van het AD. ‘Ik heb niet zo heel goed kunnen slapen, ik vond het namelijk erg spannend. We hebben erg ons best gedaan om ook dit jaar weer in de top tien te komen en dat is gelukt. We zijn ontzettend blij.’

De oliebollen van Bakkerij Brokking waren in 2014 het lekkerste, toen wonnen zij de AD-oliebollentest en kregen het cijfer 10. Begin dit jaar vroeg de bakkerij nog uitstel van betaling aan. De ondernemer krabbelde op uit het dal en telt nu acht zaken, verspreid over de gehele provincie Utrecht.

Bakkerij Vroeg

Ook in Utrecht, in de plaats Bunnik, werd goed gescoord. Bakkerij Vroeg kreeg het eindcijfer 9 en haalde daarmee de vierde plaats. Het restaurant in Bunnik nam dit jaar voor de tweede keer deel aan de test. ‘Wij zullen de verkoop in de laatste week van 2016 de oliebollenverkoop extra feestelijk maken’, laat bedrijfsleider Harold Wennink weten.

Oliebol steeds beter gebakken

Volgens het AD zet de trend dat steeds beter wordt gebakken, zich ook dit jaar voort. De verschillen aan de top zijn klein. ‘Daarom ook werden de beste tien verkooppunten uit de eerste ronde, waarbij in totaal 160 verkooppunten zijn bezocht, nog een keer gezamenlijk en vergelijkenderwijs beoordeeld’, aldus het AD.

Anders dan andere jaren maakte het AD niet bekend waar de slechtste oliebol werd verkocht.

 

Reageer op dit artikel