nieuws

‘Stof opzuigen in plaats van stof wegblazen’

De bakkerij 1171

‘Stof opzuigen in plaats van stof wegblazen’
De stofkap voorkomt het eerste stuiven in de bakkerij. Foto’s: Pim Helmich

Carl Siegert nam direct contact op toen in 2014 de oproep verscheen om mee te doen met het onderzoek van het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf. ‘Ik was al aan het nadenken over de blootstelling aan meelstof en was nieuwsgierig naar de daadwerkelijke blootstelling binnen ons bedrijf.’ Inmiddels is de blootstelling aan meelstof gedaald met 60 à 70 procent.

‘Ik denk dat meelstofblootstelling zomaar het probleem van de toekomst zou kunnen zijn. Nu lijken maatregelen tegen fijnstof misschien nog een luxe, maar dit wordt steeds meer de standaard.
Als werkgever van zo’n veertig medewerkers wil ik met maatregelen ook voorkomen dat medewerkers over 20 jaar naar me toekomen omdat ze ziek zijn. Een van mijn vroegere werkgevers liep altijd met een pufje omdat hij allergisch was, dus ik heb wel een idee van de gevolgen van blootstelling aan meelstof. Maar bovenal zie ik dit als onderdeel van goed werkgeverschap: zorg voor je werknemers, dan zijn ze ook goed voor jou.’

Oog voor de toekomst

De basis voor de huidige Hofleverancier werd gelegd in 1891. ‘Mijn overgrootvader begon als brood- en banketbakker in Harmelen. In 1997 nam ik het bedrijf van mijn vader over en richtte ik de broodproductie helemaal in op de horeca. In de nieuwe bakkerij die we in 2004 openden, hielden we rekening met voorzieningen tegen meelstof. We kozen bijvoorbeeld voor stofkappen waar stofzuigers op konden worden aangesloten. Sindsdien zijn we hard gegroeid en nog steeds kiezen we altijd voor state-of-the-art als we nieuwe apparatuur aanschaffen. We hebben een bedrijf met een uitstekende reputatie, mensen werken hier tientallen jaren, er is weinig ziekteverzuim en weinig verloop.’

Hoge blootstelling

‘In het kader van het onderzoek van het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf werden eind 2014 uitgebreide metingen gedaan. De resultaten bevestigden mijn vermoeden dat er maatregelen nodig waren. De blootstelling aan meelstof bleek hoog te zijn, met enkele flinke pieken, bijvoorbeeld bij het schoonmaken. We werken op een ambachtelijke manier en daarbij wordt veel meel gebruikt, maar aan de hand van de metingen kon je precies zien waar de angels zaten.’

Perslucht eruit

‘Het gebruik van perslucht bleek een van die angels te zijn. Voorheen deden we altijd even makkelijk de banden met perslucht, maar dan zat het stof tegen het plafond! We gebruiken nu een ATEX-goedgekeurde industriële stofzuiger voor het schoonmaken. Alleen voor schoonmaken in de kleine hoekjes gebruiken we nog perslucht, maar nu gecombineerd met een stofzuiger om het meelstof direct af te zuigen.’

Carl Siegert bedient de weegbunker met stofkap en afzuigsysteem.

Carl Siegert bedient de weegbunker met stofkap en afzuigsysteem.

‘Ook hebben we afzuiging geplaatst op de plekken waar bloem wordt gelost, dus bij de weegbunker, op de kneders en bij het afwegen van grondstoffen. Als we aftappen gaat de afzuiging aan en die slaat na 30 seconden vanzelf weer af. Waar mogelijk hebben we stuifmeel vervangen door olie.’

Deze stofzuiger is aangesloten op de kuip met stofzak.

Deze stofzuiger is aangesloten op de kuip met stofzak.

Anders werken

‘Aanvankelijk was er onder de werknemers wel wat scepsis. Ik hoorde vaak ‘we doen het altijd al zo’. Vooral bij het schoonmaken van de kleinbroodstraat kost de nieuwe manier van werken meer tijd. Maar nu wordt het stof echt weggezogen, in plaats van in de rondte geblazen, waardoor het bedrijf zelf veel minder snel vervuilt. Bovendien, het gaat om je gezondheid!’

Het gebruik van de juiste opzetstukken is erg belangrijk.

Het gebruik van de juiste opzetstukken is erg belangrijk.

De maatregelen hebben zichtbaar effect gehad, wat ook door de nametingen werd bevestigd. Er is bijna 70 procent minder blootstelling aan meelstof. ‘Natuurlijk hebben deze maatregelen bij elkaar een flinke investering gekost, maar wel investeren in machines en niet in de gezondheid van je werknemers staat haaks op elkaar. Begin in ieder geval binnen je mogelijkheden!’

Op de site van Bakkerswereld is een dossier te vinden over meelstofallergie, met daarin diverse artikelen en links. Daar is ook de video te zien met het verhaal van Carl Siegert

Reageer op dit artikel