nieuws

Nieuwe gereedschappenwasmachine levert bakkerij Hermans tijd- en geldwinst op

De bakkerij 48

Bakkerij Hermans is befaamd om haar vlaaien. Een vaatwasser is daarom geen overbodige luxe. In april werd een nieuwe gereedschappenwasmachine aangeschaft.

Nieuwe gereedschappenwasmachine levert bakkerij Hermans tijd- en geldwinst op
Carmen Hermans is in haar nopjes met de nieuwe vaatwasmachine. Foto: Marcel van Hoorn

Vlaaien zijn de absolute specialiteit van Bakkerij Mathieu Hermans. ‘De vlaaien zijn qua omzet het belangrijkst voor ons’, zegt Carmen Hermans. ‘Fruitvlaaien met een bladerdeegdeksel en rijstevlaai zijn hierbij de echte hardlopers. Veel vlaaien worden echter gemaakt met ei en suiker. Dat koekt aan, waardoor de vlaai- en bakplaten moeilijk schoon te krijgen zijn.’

Om deze reden schafte Hermans 10 jaar geleden, toen ze de zaak nét had overgenomen van haar vader, een professionele vaatwasser aan. Deze werd veelvuldig gebruikt: de machine draaide gemiddeld zo’n twintig uur per dag. ‘We kozen toen voor een vaatwasmachine die vooral interessant geprijsd was’, vertelt de Limburgse. ‘De laatste tijd waren zoveel kostbare reparaties noodzakelijk dat het niet meer interessant was om de machine te laten maken. Daarom heb ik in april van dit jaar een nieuwe vaatwasser aangeschaft.

Op voorhand had ik al besloten dat het een Winterhalter zou worden, ook al kostte de machine meer dan mijn vorige exemplaar. Een vaatwasmachine is, naast de ovens natuurlijk, de belangrijkste machine in onze bakkerij. Investeren in kwaliteit is daarom een must.’ Carmen kocht de Winterhalter bij Gorissen Bedrijfskeukens in Maastricht. ‘Zij zitten dichtbij en zijn betrokken bij hun klanten. Ook denken ze met je mee, dat vind ik belangrijk.’

Hermans koos voor de nieuwe gereedschappenwasmachine uit de UF-serie.  Deze is uitgerust met diverse vernieuwende technieken, waaronder de zogenaamde ‘korstenkraker’. Dit houdt in dat ingedroogde resten tijdens het inweekproces worden bevochtigd met een mix van enzymen. Dat moet ervoor zorgen dat dit vuil wordt verwijderd, nog voor de daadwerkelijke wasbeurt van start gaat. ‘De korstenkraker is een uitkomst, maar werkt helaas niet op onze vlaaiplaten’, vertelt Hermans. ‘Dat is jammer, maar wel begrijpelijk. Als eiwit in de oven verbrandt, werken de enzymen hier namelijk niet meer op.’

 

Warmteterugwinning

De machine is daarnaast uitgerust met een warmtewisselaar. Deze gebruikt de stoom uit de machine om het koude toevoerwater voor te verwarmen voor de volgende wasbeurt. ‘Hiermee besparen we energie, daarnaast is dit natuurlijk gunstig voor het milieu – iets waar ik ook veel waarde aan hecht. Een ander belangrijk voordeel is dat de machine bijna geen damp meer afgeeft, waardoor het klimaat in de bakkerij constanter en minder vochtig is. Dat is prettiger voor de medewerkers, daarnaast is de vaat droger. Eerst moesten we deze altijd nadrogen; dat is nu niet meer nodig.’

Variabele wasdruk

Een andere innovatie van de gereedschappenwasmachine is het high performance wassysteem Variopower. Hiermee kunnen het wasprogramma en de wasdruk worden afgesteld op de producten die worden gereinigd. ‘Immers: een plastic bakje heeft minder power nodig dan bijvoorbeeld een stevige beslagkom. Toen de machine werd geïnstalleerd, heeft de dealer het programma en de wasdruk meteen afgesteld op onze producten’, licht Hermans toe.

‘Wellicht dat we hierin zelf gaandeweg ook nog wat kleine aanpassingen kunnen doen. Stel dat je bijvoorbeeld de kratten een minuutje eerder uit de machine kunt halen, dan kun je daar een heleboel mee winnen. Wij hebben in totaal een honderdtal kratten.’

Tijdwinst

Het belangrijkste voordeel van de nieuwe machine schuilt volgens Carmen Hermans in de tijdwinst die wordt geboekt. ‘Bij de vorige machine kostte het veel tijd om het materiaal schoon te krijgen. Soms moesten we de vaat twee tot drie keer door de machine halen en vervolgens nog nawassen. Nu is één wasbeurt voldoende om de vaat schoon te krijgen. Hierdoor winnen we enorm veel tijd, ook omdat we de vlaaiplaten niet meer tig keer hoeven vast te pakken.’

Ook bij het schoonmaken van de machine wordt volgens Hermans winst geboekt. ‘Bij deze machine kun je de klep helemaal omlaag doen, waardoor je heel makkelijk in de machine en bij de korfjes komt. Schoonmaken is hierdoor een stuk makkelijker – je hoeft minder ver te reiken – en gaat sneller dan voorheen. De jongen die bij ons verantwoordelijk is voor de afwas heeft veel meer tijd over voor andere zaken.’

Carmen Hermans is erg tevreden over de nieuwe gereedschappenwasmachine. ‘De machine levert niet alleen veel tijdwinst op, maar zorgt ook voor een flinke kostenbesparing.

Minder waterverbruik

Het waterverbruik is bijvoorbeeld sterk verminderd; voorheen verbruikten we meer dan een ton liter water in drie maanden tijd, nu is dat een ton in bijna zes maanden. Waarschijnlijk hebben we de investering in deze machine dus snel terugverdiend. Zo wordt afwassen weer leuk.’

Reageer op dit artikel