nieuws

‘Afwasmachine in de bakkerij werkt snel en efficiënt en verdient zich terug’

De bakkerij 113

Een akelige en lastige klus. Zo mag het afwassen van bakkersgereedschappen wel genoemd worden. De benodigdheden zijn vervuild met aangekoekt vet, zetmeel, suikers en andere vastplakkende resten. Een goede vaatwasser is daarom een must in elke bakkerij. Bakkerswereld vroeg fabrikanten en leveranciers waar de bakker op moet letten en welke innovaties we mogen verwachten.

‘Afwasmachine in de bakkerij werkt snel en efficiënt en verdient zich terug’
Archief Bakkerswereld

De verschillende materialen en soorten vervuiling maken het afwassen in een bakkerij erg lastig. Bart Blaauwendraat, marketingcoördinator bij fabrikant Hobart in Woerden is daar heel duidelijk over. ‘De vaat van de bakker is vaak zwaar vervuild en vraagt om langere wasprogramma’s en een sterkere waskracht. De wasmachines voor gereedschappen zijn dan ook vaak uitgevoerd met zwaardere waspompen.’

Hij gaat door: ‘Tegelijkertijd is een krachtig schoonmaakmiddel met zetmeel- en eiwitverwijderende eigenschappen en een vetoplossend vermogen nodig om een optimaal resultaat te behalen. En dat terwijl materialen van aluminium niet mogen worden aangetast. Afwassen in de bakkerij is echt een specialisme.’

Temperatuur en chemie

Is het runnen van een goede bakkerij zonder vaatwasmachine eigenlijk wel mogelijk? Nee, zeggen de fabrikanten en leveranciers. ‘Natuurlijk bestaat het leiden van een goede bakkerij uit meer facetten dan alleen de reiniging van gereedschappen, maar het maakt zeker deel uit van het succes’, is Johan de Bok, verkoopleider bij Meiko in Barendrecht, van mening.

‘Je kunt je vandaag de dag niet meer veroorloven om op dat gebied risico’s te nemen. Een reiniging met de hand kan nooit de kwaliteit leveren die een daarvoor ontwikkelde machine wel kan. Alleen de factor temperatuur is al een feit. Wassen op 60 graden is niet mogelijk met je handen. Daarnaast zijn je handen niet bestand tegen de concentratie chemie.’

Marketingmedewerker Simone Houtepen van vaatwasspecialist Winterhalter uit Rijen is het met hem eens. ‘Naast het brood of banket bakken, wordt afwassen zonder machine een dagtaak.’ Volgens haar staat een goede gereedschappenwasmachine gelijk aan een extra personeelslid in de bakkerij. ‘Zo’n machine werkt snel en efficiënt en verdient zich terug.’

Blaauwendraat voegt toe: ‘Met de hand afwassen garandeert simpelweg niet de hygiëne die een professionele vaatwasmachine wel levert. Bovendien kan de bakker zijn tijd beter gebruiken voor de bereiding van ambachtelijk brood in plaats van het doen van de afwas.’

Constante kwaliteit

Ook voor De Bok zijn de voordelen van een machine duidelijk. ‘Met een machine in de bakkerij bereik je een constante hoge kwaliteit reiniging tegen beheersbare kosten, snelle doorlooptijden en een beheersbare hygiëne.’

Hij voegt toe: ‘Daarnaast is het werkgenot ook niet onbelangrijk. Met een machine ben je af van vervelende schrobsessies na gedane arbeid en heb je constant een schone bakkerij dus ook een betere en veilige werkomgeving.’

Filtersystemen

Het draait in de vaatwaswereld – net als bijna overal elders – om goede resultaten. Een bakker moet namelijk altijd met schoon materiaal kunnen werken. Of het nu de eerste of laatste wasbeurt van de dag is, schoon waswater is noodzakelijk. ‘De gereedschappen moeten in korte tijd schoon en gebruiksklaar zijn. Na een lange dag of nacht werken, wil de bakker maar één ding en dat is dat de vaatwasser moeiteloos zijn werk doet’, zegt Houtepen. Afwasmachines behoren daarom over extra krachtige wasprogramma’s te beschikken.

Om de gehele dag met schoon waswater te blijven afwassen, moet de machine het water goed kunnen filteren. Volgens Blaauwendraat is het filtersysteem in de machine extreem belangrijk.

Hierin zijn volgens hem grofweg twee opties: ‘Een standpijp of een filtersysteem in de bodem van de wastank. De eerstgenoemde zuigt het bovenste laagje van het water weg uit de machine en voert dat af. Vuil zinkt naar de bodem en blijft dus in de wastank. Dit zorgt echter voor een minder goed wasresultaat na meerdere wasprogramma’s. Een filtersysteem in de bodem van de wastank zuigt het water door een filter in de bodem van de machine. Het waswater blijft in dit geval veel schoner, omdat het vuil wordt opgevangen en wordt afgepompt.’

Bij Winterhalter is de UF-serie voorzien van een intelligent waswaterfiltratiesysteem dat de waterkwaliteit voortdurend in de gaten houdt, het waswater constant reinigt en – zo nodig – automatisch een regeneratie opstart.

Goedkoop is duurkoop

Alle filtersystemen en krachtige waspompen zullen de bakker misschien worst wezen. Willen zij uiteindelijk niet gewoon de duurzaamste, goedkoopste én grootste machine? Houtepen: ‘Tegenwoordig gaat het er niet meer om of jij een grotere machine dan de buren hebt, maar of de afwasmachine bij jouw wensen en behoeften past. Men kijkt voornamelijk naar duurzaamheid.’ Ze gaat verder: ‘Wij merken we dat er veel vraag is naar onze Energy-uitvoering. Dit (optionele) energieterugwinsysteem gebruikt door middel van een warmtewisselaar stoom uit de machine om het koude toevoerwater voor te verwarmen voor de volgende wasbeurt. Hierdoor vindt er nauwelijks stoomuitstoot plaats. Dit zorgt voor geldbesparing en een aangenamer klimaat in de bakkerij.’

Volgens Marrit Nijboer, marketingmedewerker bij Hakvoort Professional in Emmeloord, kijkt de bakker voornamelijk naar de mix duurzaamheid en kosten. Blaauwendraat ziet ook dat duurzaamheid een steeds belangrijkere rol gaat spelen. ‘Een goedkope vaatwasmachine blijkt vaak duurkoop door een hoog water- en energieverbruik.’

De Bok, verkoopleider bij Meiko in Barendrecht, vindt juist dat de bakker van tegenwoordig prijsbewust is. ‘Toch betekent dat niet automatisch dat hij de goedkoopste machine kiest. De moderne bakker is een ondernemer die efficiënt en rendabel zijn winkel wil runnen. Een goedkopere machine gebruikt veel water, meer chemie en heeft meer stroom nodig om datzelfde water te verwarmen. Kortom: goedkoop betekent zeker niet beter en zuinig. Dat een machine in aanschaf duur is, heeft dan ook een duidelijke – technische – reden.’

Toekomst

Fabrikanten innoveren voortdurend. Hobart heeft als doel om in de toekomst af te kunnen wassen zonder water. ‘Op dit moment zijn we hier al heel dichtbij met onze machines die naspoelen met stoom’, vertelt de marketingcoördinator. ‘Stoom is heter en komt veel beter bij alle moeilijk bereikbare plekken. Daarnaast betekent minder waterverbruik minder kosten voor de bakker. Hij merkt het dus direct in zijn portemonnee.’

Bij familiebedrijf Winterhalter wordt de machine in huis ontwikkeld en gefabriceerd. Iedere machine van de innovatieve UF-serie heeft klantspecifieke software en optioneel een energieterugwinsysteem voor besparing van energie. Ook de chemie wordt in eigen laboratoria ontwikkeld. ‘Met het ‘TurboZyme-proces’ bespaart de bakker op handmatig voorwassen’, vertelt Houtepen. ‘Tijdens dit inweekproces wordt ingedroogde vervuiling bevochtigd met een innovatieve ‘korstenkraker’. Deze chemie verwijdert hardnekkige resten voorafgaand aan de eigenlijke wasbeurt. Het is niet alleen een sterke verlichting van de dag-tot-dagtaak, maar bevordert ook het hygiënisch wasresultaat.’

Reageer op dit artikel