nieuws

Fruit het hele jaar door

De bakkerij 423

Mariëlle David, trade marketeer van Dawn Foods, raadt aan om het hele jaar door de juiste ‘seizoens-producten’ aan te bieden. In de zomer aardbeien op het taartje en in de winter stevig fruit.

Fruit het hele jaar door
Royal Steensma ziet een stijgende vraag naar kant-en-klare vruchtenvullingen van hoge kwaliteit, die geschikt zijn voor meerdere toepassingsmogelijkheden. Foto: Royal Steensma

‘Het fruit is immers het allerlekkerst op het moment dat de natuur het schenkt. Zo kunnen bakkers in de lente genieten van heerlijk fruit onder meer uit andere werelddelen. In de zomer kunnen ze vooral mediterrane vruchten en de eerste vruchten uit eigen land toepassen en in de herfst de oogst van eigen bodem. In de wintermaanden kan worden gekozen voor stevig en karakteristiek fruit. Daarnaast zijn er enkele fruitsoorten die het hele jaar uitstekend zijn te gebruiken, zoals appel, kers, aardbei en framboos’, vertelt David.

Dawn Foods heeft een seizoenen-fruitoverzicht ontwikkeld, zodat bakkers in één oogopslag kunnen zien welk fruit in welk seizoen het meest geschikt is. Bij de lente passen soorten als citroen, mango, ananas, abrikoos, sinaasappel en aardbei uitstekend. In de zomer zijn dat kers, perzik, pruim, framboos, aardbei, braam, zwarte bes, lingonbes, passievrucht en rabarber. In de herfst zijn bosbes, appel, peer en braam heel geschikt, terwijl in de winter, volgens Dawn Foods, het beste kan worden gekozen voor rabarber, peer en pruim. ‘Met onze fruitvullingen kan op die manier gemakkelijk op de seizoenen worden ingesprongen, en het gehele jaar worden gevarieerd.’

Dawn Foods biedt een breed assortiment hoogwaardige fruitvullingen van gecontroleerde herkomst, traceerbaar en duurzaam, met een hoog aandeel aan heel fruit, zegt David. ‘Al het fruit is afkomstig van gecontroleerde leveranciers uit landen in de EU en Canada/Noord-Amerika. De fruitvullingen bestaan uit hele vruchten, vruchtenconcentraat, -pulp of -puree, en zijn speciaal ontwikkeld voor ‘verse’ toepassingen.’ Natuurlijkere producten winnen sterk aan populariteit, doordat de consumenten steeds beter op hun gezondheid letten, weet ze. ‘Daarom hebben onze fruitvullingen vanaf de merkverandering van Fruibel naar Dawn naast een nieuwe verpakking ook 100 procent natuurlijke aroma’s, terwijl de kwaliteit uiteraard hetzelfde is gebleven.’

Fruitingrediënten
Contined heeft verschillende fruitingrediënten in het assortiment die kunnen worden toegepast in fruitvullingen. Volgens marketeer Nienke Kaptein passen de ingrediënten goed binnen andere trends, zoals suikerreductie, clean label en 100 procent fruit. ‘Wij zien een toenemende vraag naar suikerreductie en het gebruik van natuurlijke suikers. In zowel fruitvullingen als gelei wordt regelmatig pectine gebruikt. Daarbij is een bepaald suikerniveau nodig om de gelering op gang te brengen. Hierin wordt steeds vaker de grens opgezocht van het minimale suikerniveau dat benodigd is voor een goede gelering. Wij helpen onze klanten graag bij het ontwikkelen van hun receptuur en het vinden van de juiste pectine’, legt ze uit.

Bij het opzoeken van de grens tussen suikerreductie en een goede gelering kan het toevoegen van citrusvezel in bepaalde gevallen ook uitkomst bieden, weet Kaptein. ‘Deze geeft structuur aan de vulling, is clean label en je voegt 100 procent fruit toe.’

Ze merkt dat dat een 100 procent fruitdeclaratie steeds belangrijker wordt. ‘Er is een toenemende interesse in onze natuurlijke appelsuikers, maar ook de vraag naar fruitstukjes neemt toe. Deze geven de vulling een natuurlijke uitstraling en een stevige bite.’

Op het gebied van smaken blijft appel populair in de bakkerij, aldus Kaptein. ‘Onze 100 procent appelblokjes, die geen sulfiet bevatten, zijn verkrijgbaar met en zonder schil en zijn heerlijk in zowel brood als in de vulling, eventueel gecombineerd met onze 100 procent appelpoeder. Ook banaan doet het altijd goed en met onze banaanpoeder geef je brood, banket en de vulling een mooie smaak.’

Naast de standaardtoepassing voor banket en ijs, ziet Contined een toenemende vraag naar fruitvulling voor chocoladetoepassingen. ‘Het zoetzure van fruit en de bitterzoete smaak van chocolade passen heel goed bij elkaar. Een vulling op basis van cranberrypuree doet het goed qua kleur en smaak, maar ook fruitstukjes en -poeders in een vulling geven een mooi resultaat. Om het product helemaal af te maken zijn 100 procent fruitstukjes of (free flowing) granules ideaal als decoratie voor een fantastisch eindproduct.’

Reageer op dit artikel