nieuws

Internationale kennisuitwisseling Bakery Institute – Fierté Bretonne in woord en beeld

De bakkerij

Begin deze week is er in het kader van internationale kennisuitwisseling met Franse studenten een dag vol demonstraties georganiseerd bij het Bakery Institute in Zaandam. Thema van de dag: Fierté Bretonne, oftwel: trots uit de Bretagne, de regio waar de Franse studenten vandaan komen.

Internationale kennisuitwisseling Bakery Institute – Fierté Bretonne in woord en beeld
Docent Ludovic Richard uit Frankrijk gaf het gastcollege. Hij is net Bakery Institute-docent Francois Brandt drager van de Franse titel ‘Elite de la Boulangerie Internationale’. Foto's: Wendy Noordzij

De groep studenten loopt, op initiatief van het Bakery Institute, van 9 tot en met 30 maart stage bij vijf verschillende bedrijven in de regio Amsterdam. Het Zaanse instituut wil het bijzondere bezoek van de studenten, hun kennis en hun enthousiasme voor het vak graag delen. Deze keer gebeurde dat in de vorm van een gastcollege met een Franse topdocent. Geïnteresseerden uit Nederland konden zich hiervoor aanmelden, binnen twee dagen zat de dag vol.

Demonstraties

De demonstraties zijn verzorgd door docent Ludovic Richard uit Frankrijk, zijn van oorsprong Franse collega François Brandt van het Bakery Institute, en de Franse studenten. Richard en Brandt zijn beiden drager van de prestigieuze Franse titel ‘Elite de la Boulangerie Internationale’ – het neusje van de zalm dus.

De aanwezige Nederlandse (banket)bakkers hebben op het Bakery Institute kunnen zien hoe croissants worden gemaakt met verschillende degen en hoe onder meer een brioche met appels en chocolade en appel-cider-brood moeten worden gemaakt. Tijdens de demonstraties banketbakken zijn onder meer croquant amandes koekjes, sables met bramenjam en madeleine beslag, en een ‘Le grand Breton’ bereid.

De aanwezigen hebben onder meer geleerd om van één deeg verschillende producten te maken, zoals bijvoorbeeld chocoladebroodjes met hazelnoot- en met frambozenvulling (zie filmpjes) en hoe ze producten door middel van kleurcontracten meer onder de aandacht van klanten kunnen brengen.

Video’s

Het afmeten van de chocoladebroodjes

Broodjes met hazelnoot- en chocoladevulling

Broodjes met chocolade- en frambozenvulling

Het insnijden van de chocolade-/ frambozenbroodjes

Het vormen van de chocolade- /frambozenring, dat heel geschikt is om met elkaar te delen

Het insnijden van de chocolade- /frambozenring

Reageer op dit artikel