nieuws

‘Voedselverspilling ook vraagstuk voor bakkers’

De bakkerij

De enorme hoeveelheid voedsel die jaarlijks wordt verspild door zowel supermarkten als consumenten neemt niet af. Ondernemers moeten echt stappen gaan zetten om de verspilling tegen te gaan en consumenten moeten beter worden opgevoed. Dat betoogde Toine Timmermans, verbonden aan Wageningen Universiteit gisteren tijdens de Najaarsbijeenkomst van het Genootschap voor de Bakkerij.

‘Voedselverspilling ook vraagstuk voor bakkers’
Wageningen UR

In 2013 lag de voedselverspilling in Nederland tussen de 1,83 en 2,71 miljoen ton. Omgerekend per inwoner is dat tussen de 109 en 162 kilo, rekende Timmermans zijn gehoor voor. De economische derving bij Nederlandse supermarkten is geschat op 3,6 procent van de totale omzet van bederfelijke producten. Van de producten uit de bakkerij gaat het om 5,8 procent. ‘Naar schatting betekent dit per jaar naar schatting 24.000 ton brood. Eigenlijk zouden bakkers brood zonder kapjes moeten maken’, grapte Timmermans.

Consumenten

De verspilling door consumenten bedraagt volgens de onderzoeker gemiddeld 47 kilogram per persoon per jaar. In de Top-10 meest verspilde producten staan melk- en melkproducten op de eerste plaats en brood, gebak en koek staan op twee. Gevolgd door groenten, aardappelen, fruit, vlees en vis en rijst en pasta. ‘Het is heel erg belangrijk dat de consument ook beter wordt opgevoed. Maar die weet nauwelijks tot niet waar de verschil tussen de THT-datum (ten minste houdbaar tot) en TGT-datum (te gebruiken tot). Zo worden nodeloos veel producten weggegooid. Je wordt echt niet ziek van een sinaasappelsap dat een paar weken over datum is.’

Initiatieven

Op verschillende plekken worden volgens Timmermans wel initiatieven ontwikkeld om voedselverspilling tegen te gaan. Hij noemde onder meer ‘Overlekker’, een initiatief van Plus supermarkt en cateraar Hutten. Het project is gestart met een pilot waarin tomatensoep en tomatensaus wordt geproduceerd.

De tomaten en uien die over zijn komen wekelijks uit twaalf Plus-supermarkten aangevuld met producten van tomatenteler Redstar. Bij Hutten worden de tomaten en uien verwerkt tot verse tomatensoep en tomatensaus. De producten worden vervolgens verkocht in dezelfde twaalf supermarkten koelvers verkocht. Voor deze pilot heeft Hutten een aparte productieruimte ingericht waar de koks alleen de producten voor het merk ‘Overlekker’ bereiden.

Bierbostel

Ook bakkers denken volgens de onderzoeker na over het terugdringen van voedselverspilling, maar daar kan nog wel een tandje bij. Bakker Niek Kaptein uit Wassenaar, lid van het Genootschap voor de Bakkerij, meldde dat hij onlangs een samenwerking is aangegaan met een bierbrouwer in het dorp. ‘Wij krijgen van hem het restproduct bierbostel en dat gebruik ik weer in mijn brood.’

Het is volgens onderzoeker Timmermans belangrijk dat dergelijke initiatieven ontstaan. ‘De doelstelling voor 2015, 20 procent minder verspilling, gaan we niet meer halen, maar ook in de broodketen kan het beter. Wellicht dat er geen hele grote slagen gemaakt kunnen worden, maar alles helpt. Er zijn verschillende subsidie-programma’s, dus als u echt serieuze ideeën heeft, meld het dan bij ons’, spoorde hij de leden van het Genootschap aan.

Reageer op dit artikel