nieuws

Limburgse bakkers bakken Gerstobrood

De bakkerij

Limburgse bakkers bakken Gerstobrood
Initiatiefnemer van de graanketen Gjus Roebroek met teler Hupperetz. Foto: Gemeente Margraten

De Limburgse bakkers van Paulissen, Voncken, Aroma en Strijthagen bakken sinds kort Gerstobrood. Het gerstemeel komt van de eigen vruchtbare Zuidlimburgse lössbodem. Het is het eerste product uit een nieuwe regionale keten voor de teelt van oude granen.

Paulissen omschrijft het 600 gram zware Gerstobrood  als ‘puur, lekker, compact, ambachtelijk brood met een malse afbeet, niet erg uitgesproken en blijft drie tot vier dagen vers’. Voor de bakkerijen van Paulissen is het belangrijk dat het verhaal klopt. ‘We brengen een nieuw product uit de streek met een mooi verhaal. Dit is een product waarmee we voor langere tijd willen werken’, verwacht de Limburgse bakker. De deelnemende bakkers hebben plannen om meer productvarianten met het gerstemeel te brengen.

Testfase

Bakker Ton Paulissen heeft gerstemeel met spelt samen met de collega-proefbakkers uitgebreid getest. We hebben eerst bekeken of het product met de hand kan worden verwerkt en opgemaakt en in een authentieke oven kan worden gebakken. Omdat we meerdere winkels hebben en het brood in alle filialen verkrijgbaar moet zijn, hebben we het vervolgens laten meelopen met de dagelijkse productie. Het meel is goed te verwerken in het huidige proces, zo blijkt’.

Reageer op dit artikel