nieuws

Zeeuwse Vlegel en Brasser’s korenmolen maken nieuwe bakmixen

De bakkerij

Zeeuwse Vlegel en Brasser’s korenmolen maken nieuwe bakmixen
Foto: Zeeuwse Vlegel

De Zeeuwse Vlegel heeft in samenwerking met Brasser’s korenmolen in Biggekerke een aantal nieuwe bakmixen ontwikkeld, op basis van de in Zeeland op milieuvriendelijke wijze geteelde Zeeuwse Vlegeltarwe. Al deze nieuwe bakmixen voor thuisbakkers voor het maken van volkoren en witbrood, cake en ook kruidige koekjes, dragen de keurmerken ‘Zeker Zeeuws’ en ‘Erkend Streekproduct’.

De Zeeuwse Vlegel maakte al ruim twintig jaar pannenkoekenmeel en verkocht op kleine schaal volkorenmeel voor thuisbakkers. Nu is er dus een veel ruimer Zeeuwse Vlegelassortiment verkrijgbaar in de streekproductenwinkels. De verpakking is beschikbaar in 0,5- en 1-kilozakken. Het assortiment bestaat uit Zeeuwse Vlegel Pannenkoekenmeel, Zeeuwse Vlegel Volkorenmeel, Zeeuwse Vlegel broodmix volkoren, Zeeuwse Vlegel broodmix donker, Zeeuwse Vlegel broodmix wit, Zeeuwse Vlegel cakemix en Kruidige Vlegeltjesmix. Naast de bakmixen en brood worden onder de naam Zeeuwse Vlegel ook wafeltjes en snelkooktarwe op de markt gebracht.

Aroma’s

Door het malen van de tarwe op molenstenen blijven alle aroma’s en voedingsstoffen uit de tarwe in het meel behouden. Brassers Korenmolen heeft al jaren veel ervaring met de samenstelling van bakmixen op basis van Zeeuwse tarwe.

Dierlijke mest

Alle tarwe voor de Zeeuwse Vlegel is in Zeeland op een milieuvriendelijke wijze geteeld. Dit houdt in dat na opkomst van de tarwe geen bestrijdingsmiddelen tegen ziekten, plagen en onkruid zijn toegestaan. In plaats van kunstmest wordt dierlijke mest gebruikt. Dat levert een flinke energiebesparing op, want voor de productie van kunstmest is veel energie nodig.

Minste voedselkilometers

De Zeeuwse Vlegel is bovendien het graan met de minste voedselkilometers: van de Zeeuwse tarweteler naar de opslag van CZAV, naar Zeeuwse windmolens en ten slotte van de molenaar naar de winkel, de consument en de bakker.

Idee

Het idee voor de Zeeuwse Vlegel – om op een milieuvriendelijke wijze tarwe te verbouwen op gangbare akkerbouwbedrijven – werd 24 jaar geleden uitgewerkt door het Zeeuws Agrarisch Jongeren Kontakt, de Zeeuwse Milieu Federatie en enthousiaste molenaars en bakkers.

De Zeeuwse Vlegel en de groei van de tarwe op het land dit jaar zijn te volgen via de website Facebook.com/zeeuwsevlegel.

 

Reageer op dit artikel