blog

Pretbek

De bakkerij

Mijn vrouw is een geval apart. Wel van het leuke soort hoor, al kan ik als haar man natuurlijk moeilijk anders beweren. Ze heeft er een hobby van gemaakt om de chronisch chagrijnige mens met een glimlach de deur uit te laten gaan. En het lukt haar altijd.

Pretbek

Volgens de mensen die dichtbij ons staan, heeft ze een gave waarbij ze – vaak onbewust – hilarisch uit de hoek komt. Ik kan dat beamen. Droge, soms ietwat onnozele humor. Het werkt. Zeker in combinatie met haar gezicht, wat kan worden omschreven als een pretbek.

Zo was daar eens het oudere stel dat al jaren in de winkel komt. Denise komt ze tegen in de steeg. ‘U staat hier toch niet te flikflooien, hè?!’ Even kijken ze verschrikt op van hun fiets die ze nietsvermoedend op slot wilden zetten, waarna ze in lachen uitbarsten en de oudere man antwoordt dat het hem wel op een idee brengt.

Dan is er nog de klant waar menig medewerker bang voor is. Neemt iedere week dezelfde producten mee naar huis, maar vertikt het om ze te bestellen. Vandaag zijn twee van zijn geliefde producten op en hij steekt zijn ongenoegen niet onder stoelen of banken. Denise zucht net zo hard mee, maar dan met de woorden: ‘Wat bent u ook een heerlijke ouwe brombeer!’

Wat er dan gebeurt, is een wonder: zijn mondhoeken krullen omhoog. Sindsdien is de beste man verliefd op mijn vrouw.

Als klap op de vuurpijl en een van de weinige keren dat ik mijn adem inhield bij iets wat Denise zei, was deze: het komt buiten met bakken uit de lucht en daardoor is de vloer van de winkel glad. Om ongelukken te voorkomen, roepen we naar iedere klant die binnenstapt dat ze voorzichtig moeten zijn.

‘Jij hebt natuurlijk geleerd dat je geen dingen van de grond mag rapen!’ zegt een schattig mannetje na de waarschuwing. En dan gebeurt het. Zonder nadenken geeft ze antwoord en zegt: ‘Absoluut. Maar u ziet er wel redelijk fris uit, dus voor u zou ik een uitzondering maken hoor!’ De man kijkt even verbaasd maar barst dan, samen met de overige klanten die in de winkel staan, uit in een heerlijke lach. En ik? Ik ben op dat moment intens gelukkig dat mijn vrouw vooraan heeft gestaan bij het uitdelen van de pretbekken.

Reageer op dit artikel