blog

Houd vast aan je plannen

De bakkerij

Een nieuw jaar is begonnen, de teller staat weer op nul. Januari is bij ons een maand waar we de eerste week nog heel druk zijn met de horeca, de tweede week de voorraden weer op peil willen krijgen en dan kakt de boel in. Tijd voor extra schoonmaak, onderhoud aan machines en uiteraard vakantie.

Houd vast aan je plannen

Er is ook tijd om terug te kijken en we kunnen tevreden zijn. De winkelomzet is gestegen en de horecaomzet is zelfs behoorlijk gestegen. Dit betekent dat we voor ons achtste jaar op rij groeien in omzet en onze kosten steeds beter in de hand weten te houden. Met de prijsstijging die we per 1 januari voor de horeca hebben doorgevoerd (4% zonder de btw-verhoging) en het toevoegen van patisserie aan ons assortiment, heb ik er al het vertrouwen in dat de omzet ook in 2019 weer zal groeien. De kosten zullen dalen en dat komt vooral door het steeds meer aflossen van onze schulden bij de bank.

Afgelopen week hoorde ik dat een klant is overleden van wie ik één van de grootste lessen uit mijn ondernemersleven heb geleerd. In de eerste maand van mijn onderneming kwam hij bij me, ik had geen idee wie hij was. Hij legde zijn handen op mijn schouders en zei: ‘Bakkertje, je mag trots zijn op wat je hier hebt staan, maar vergeet niet: over een paar maanden komen er minder klanten, dan heeft iedereen bij je gekeken. Sommigen vinden het niks en anderen komen terug. Maar ga niet aan jezelf twijfelen. Houd vast aan je plannen en geef ze de tijd. Ga geen gekke dingen doen die je nu ook niet wilt doen.’

Hij kreeg gelijk, een paar maanden later nam het klantenaantal behoorlijk af. Iedereen had de nieuwe bakker geprobeerd en getest; we gingen werken aan onze vaste klantenkring. Toch werd ik zenuwachtig en ging nadenken of we kortingen moesten gaan geven of aanbiedingen moesten doen. En toen dacht ik terug aan de woorden van de oude man. Ik bleef wachten en hield vast aan mijn plannen. Hij kreeg gelijk, nieuwe klanten kwamen en het werden er steeds meer.

Met regelmaat denk ik aan hem terug als ik iets nieuws probeer te introduceren. Hij heeft bijna altijd gelijk.

Reageer op dit artikel