blog

Wat doe je eraan?

De bakkerij 363

Wij investeren met regelmaat in trainingen en opleidingen voor ons personeel. Soms individueel en soms voor het hele team. Kunnen we kort of lang over praten, maar het doel is uiteraard om meer omzet te behalen. De laatste twee jaar hebben we met het team een lang traject doorlopen van verschillende soorten trainingen. Alles leek erop dat deze groep voor langere tijd bij elkaar zou blijven. Daarin wil je investeren.

Wat doe je eraan?
Arend Kisteman

Naast trainingen investeer ik zelf ook veel tijd in het begeleiden van het verkoopteam, omdat ik van mening ben dat ik wel een beetje weet hoe het werkt en graag mijn visie terugzie in mijn team.

Maar afgelopen week viel het deksel even flink op mijn neus. Een van mijn beste verkoopsters had een ‘offer she can’t refuse’ gekregen van haar oude werkgever. Met ruzie waren ze uit elkaar gegaan, en bij ons is ze uitgegroeid tot een echte topper die elke ondernemer zich wenst. De oude eigenaar was inmiddels verdwenen, en de nieuwe had al snel gehoord dat mijn topper echt goed was. Een paar gesprekken verder, de uren die ze wilde met het salaris dat ze wenste: de ontslagbrief lag op mijn bureau. Ik hoefde ook niet met een tegenbod te komen, want beter werd het niet.

Dan nog het meest waardeloze in Nederland, een maand opzegtermijn. Ze neemt ontslag op de 26e, wil graag nog een weekje vrij en een dikke drie weken verder is ze al verdwenen. Hoe ga ik zo snel een nieuwe collega vinden die waarschijnlijk eerst ook ergens ontslag moet nemen, wat nog een maand duurt. Sollicitatieprocedures en we zijn twee maanden verder. Dan kan de nieuwe collega beginnen op 1 december, een betere tijd kun je niet wensen…

Toch is deze werknemer al de vijfde die na intensief trainen en begeleiden de stap hogerop maakt. En alle vijf hebben ze er recht op, want ze hebben het dik verdiend en zijn er ook echt klaar voor. Maar op deze manier lijk ik meer een opleidingscentrum en dat is niet de gedachte die ik bij de trainingen heb. Ik kies over het algemeen voor jong personeel omdat de jonge mensen nog makkelijk leren en snel dingen oppakken. Misschien is dan wel de keerzijde dat andere bedrijven ook de resultaten en potentie zien van mijn werknemers.
Met pijn in mijn hart gaat eind deze maand een goede werknemer weg, en ik ga op zoek naar een nog betere vervanger. Wat doe je er verder aan?

Reageer op dit artikel