blog

Hou jij de nieuwkomers binnen?

De bakkerij

Een tijdje terug schreef ik al dat we als branche, net als veel andere branches, een probleem krijgen met het vinden van personeel. Hoe zorg je ervoor dat er nieuwe aanwas komt?

Hou jij de nieuwkomers binnen?

Zwolle kent aan het begin van het schooljaar de Bruisweken, zowel hbo- als mbo-studenten maken kennis met de stad Zwolle. Al jaren kunnen de studenten tegen inlevering van een bonnetje bij verschillende bakkerijen in de stad iets lekkers ophalen. Een leuke manier om ook even snel de bakkerijen in de stad te leren kennen. De ene groep is super enthousiast en kijkt nieuwsgierig rond en bij de andere groep kan er nog net een goedemorgen af.

Niettemin, ruim vijftig leerlingen die hun kansen gaan wagen in onze branche. Vijftig leerlingen die wij als branche kunnen maken of breken. Ik weet nog goed dat ik als 16-jarig jochie mijn eerste stage ging lopen. Nog nooit in een bakkerij gewerkt, nog nooit een spuitzak vastgehouden. Na anderhalf jaar was ik er klaar mee: collega’s waar het niet mee klikte en een ondernemer die me niet zag staan. Op het moment dat ik ermee wilde stoppen, kwam ik net de goede persoon in het bedrijf tegen die het wel in mij zag. Ik ben doorgegaan, ging naar andere bedrijven en zag hoe het ook kon.

We maken ons druk over hoe we ze binnen krijgen, maar hoe houden we ze binnen? Wat doe jij om die ontzettend verlegen stagiaire, die nog geen boe of bah durft te zeggen, toch plezier in haar stage te geven? Tuurlijk, de bal ligt ook bij de stagiair, die moet inzet tonen en interesse, maar wat doe jij daarna? Laat je ze alleen maar schoonmaken of enorm lange dagen meewerken, terwijl je ziet dat ze daar nog niet klaar voor zijn. Ik krijg nog met regelmaat van stagiairs te horen hoe weinig ze mogen doen bij andere bedrijven. Ik ben het er volledig mee eens dat ze moeten leren hoe het er in onze branche aan toe gaat, hard werken, passie en plezier.

Als een stagiair ongeschikt is voor het vak dan moeten we dat zeker duidelijk maken, maar we moeten als branche ook wel zó met onze toekomstige talenten omgaan dat ze bij ons willen blijven! Van deze vijftig leerlingen zullen er misschien tien doorgaan in de branche, laten we er dan voor zorgen dat we ze behouden voor de branche.

Lees ook: Stijgende vraag naar passend personeel in bakkerijsector

Reageer op dit artikel