blog

Stapje terug

De bakkerij

Het is begin januari. Voor het eerst sinds ik mijn bakkerij heb, meld ik me een paar dagen ziek. Twee nachten niet slapen en non-stop doorwerken eisen hun tol. Een andere bakker, die niet veel meer heeft geslapen, meldt zich na mij ziek. Het mag duidelijk zijn, een gigantisch goede laatste week van het jaar laat zijn keerzijde zien. Leuk om je oliebollenverkoop te verdubbelen, maar dit kan niet nog een keer op deze manier.

Stapje terug
Arend Kisteman

In februari besluit ik iemand te benaderen die tussenpersoon kan zijn bij de verbouwing van een ruimte in onze bakkerij. Daarnaast ga ik op zoek naar een lijn waarmee we ons de komende jaren kunnen redden. Door de beperkte ruimte in ons bedrijf moet er creatief worden gewerkt en dat lukt na veel passen en meten. Echter, er is wel een grote verbouwing nodig. Nieuwe draagbalken in de vloer en andere moeten worden omgelegd. Alle muren moeten worden aangepakt en bepaalde installaties moeten worden gedaan. Niet bepaald een kleine investering en dan komen alle machines er nog eens bij.

Na een aantal maanden zijn alle offertes binnen en weten we wat het hele grapje gaat kosten. In de tussentijd schrijf ik het hele investeringsplan en kan ik direct naar de bank om dat zakje met geld even op te halen. Althans, dat denk ik, maar dat valt even anders uit. Snel groeien heeft ook zijn keerzijde. Investeringen en verbouwingen volgen elkaar snel op en dat lukt lang niet altijd met alleen maar eigen geld. Na acht jaar is het voor de bank wel even genoeg. Ondanks dat het bedrijf dus heel gezond is en we keurig onze schulden elke maand aflossen, moeten we een pas op de plaats maken.

Een flinke tegenvaller en daar baal ik echt even flink van. Hoe kan het dat ze niet inzien dat dit een goede investering is die we als bedrijf echt nodig hebben? En hoe gaan we het dan dit jaar doen, aangezien we nog meer oliebollen willen gaan verkopen? Zoveel uren werken als we afgelopen jaar hebben gedaan kan zeker niet meer. Dat is onverantwoord en ongezond. Het voelt allemaal als een stap terug, niet kunnen groeien terwijl we graag willen en de mogelijkheden er zijn.

De toekomst zal het uitwijzen of het echt een stap terug is of dat het misschien nog wel meevalt. Gelukkig hebben we nog even de tijd om na te denken hoe we het in december gaan doen.

Reageer op dit artikel