blog

Verdwijnt de kennis?

De bakkerij

Verdwijnt de kennis?

De zomer is voor ons vaak een wisseling van de wacht. Stagiaires vertrekken en zaterdagmedewerkers zoeken het vanwege een nieuwe studie in een andere stad. Dat betekent ook altijd weer: nieuwe medewerkers. Vaak nog jong en meestal aan de slag met hun eerste baan.

De eerste inwerkperiode bij ons bestaat meestal uit veel proeven om zo kennis te maken met het assortiment. De laatste jaren komen we er namelijk steeds meer achter dat de jongeren minder kennis hebben over producten of iets nog nooit hebben geproefd. Wat zijn walnoten of cashewnoten? We ontdekken ook wat ze lusten: veel groenten lusten ze niet of hoeven ze thuis niet te eten. Ooit gingen we een keer met het team uit eten. Een van de medewerkers was bang dat hij niks zou lusten en at dus thuis alvast een paar frikadellen…

Dan is er ook nog het niet willen proeven omdat het er niet lekker uitziet. Ik kan mijzelf niet meer herinneren hoe het thuis ging als ik iets niet lustte, maar een aantal medewerkers geeft aan dat zij dat thuis toch echt gewoon moesten eten. Iets nieuws moest in ieder geval geproefd worden.

Waar gaat het heen in de toekomst als een framboos voor een aardbei wordt aangezien? Of als iemand überhaupt nog nooit roggebrood heeft gezien en eigenlijk gewoon domweg niet weet wat het is. Ik zeg dan altijd gekscherend, neem maar een pakje mee naar huis en zeg dan maar dat het een gebrek aan je opvoeding is dat je dit niet kent.

Soms hoor je wel eens dat kinderen niet meer weten dat melk van een koe komt. Dan denk ik altijd dat het als voorbeeld wordt gebruikt, maar het lijkt waarheid te zijn voor meer producten. Zijn dit incidenten of komt het steeds vaker voor? Waar gaat het dan fout dat kinderen deze kennis niet meer meekrijgen? Is het echt een gebrek aan opvoeding, doen scholen er te weinig aan of komt die kennis pas met de jaren? Laten we maar hopen het dat laatste is, en dat wij als werkgever of opleider deze kennis mogen overdragen.

Reageer op dit artikel