blog

Te duur bestaat niet

De bakkerij

Te duur bestaat niet

Morgen gaan wij op vakantie en dat wordt onze eerste zomervakantie met onze dochter van inmiddels elf maanden. Dan heb je ineens een hoop spullen nodig. Ander autostoeltje, een buggy is misschien ook wel handig, noem het maar op. Als je dan alles hebt, denk je bij jezelf: wat is dat allemaal duur. Belachelijk dat het zo veel geld kost. Maar bestaat te duur voor iets wel? Wanneer is iets te duur?

Te duur is als een product jou het geld niet waard is. Maar voor een ander kan het dat wel waard zijn. Wij kopen het autostoeltje nieuw, terwijl vrienden van ons op Marktplaats zoeken naar een goedkopere gebruikte. Wij krijgen wel eens klanten in de winkel die zeggen: 5 euro? Dat is veel te duur, terwijl de klant daarachter twee van die broden haalt. De huizenprijzen bij ons in de omgeving zijn de laatste vijf jaar met een dikke 20 procent gestegen. Veel te duur zei ik, toen ik hoorde wat onze nieuwe buren voor hun huis betaalden. Maar zij waren er blij mee en het viel hun allemaal nog wel mee.

Op sociale media passeert de laatste tijd vaak de discussie dat het blad waar ik deze columns voor schrijf veel te duur is. Maar is het blad dan te duur of vind jij het het geld dat je kwijt bent voor dit print- en online-medium niet waard? En dan is nog de vraag: wat doe je ermee? Ik vind tanken veel te duur, maar toch gooi ik mijn auto weer vol. Ik rook niet, maar volgens mij is dat erg duur. Toch zijn er nog zat mensen die elke dag een sigaret opsteken.

Soms kun je niet anders dan iets kopen wat in jouw ogen te duur is. Soms kun je ook iets niet kopen wat je te duur vindt, omdat er een keuze is voor een alternatief. Misschien van een andere kwaliteit of met een andere uitstraling.

Een product krijgt de prijs waarvan de maker vindt dat dit het waard is. Het kan dus nooit te duur zijn. De producten in mijn winkel zijn hun prijs meer dan waard. Daar komen klanten op af die bereid zijn dit geld ervoor neer te leggen. Is dit vakblad te duur? Ik vind van niet en ben bereid hiervoor te betalen. Ben jij niet bereid hiervoor te betalen? Dan is het niet te duur, maar passen jouw verwachtingen niet bij wat jou geboden wordt.

Fijne vakantie!

Reageer op dit artikel