blog

Groeit je personeel met je mee?

De bakkerij

Groeit je personeel met je mee?

In 2010 begon ik mijn bakkerij direct met acht personeelsleden. Ik heb het altijd heel mooi gevonden dat zij hun baan hebben opgezegd om met mij het avontuur aan te gaan. Dat ze vertrouwen hadden in mijn plannen. In het begin heb je wel bepaalde ideeën over hoe je met je personeel omgaat, wat je van ze verwacht en hoe je dat gaat communiceren. Maar in de loop der jaren verandert het bedrijf, de doelstellingen worden anders en de verwachtingen van het personeel worden ook anders. Of een werknemer ontwikkelt zich juist harder dan het bedrijf gaat.

Ik weet nog goed dat na een jaar een verkoopster bij me kwam en zei: ‘Als ik zie hoe jij dit bedrijf van de grond krijgt, wil ik dat ook.’ En zo namen we na een jaar afscheid van elkaar en begon zij haar eigen bedrijf. Weg goede verkoopster, maar wel trots dat iemand bij ons zich heeft weten te ontwikkelen en verder gaat.

Maar zo waren er ook de medewerkers voor wie het allemaal veel te snel ging. De trainingen die ze kregen, konden ze niet toepassen of nieuwe taken werden met moeite uitgevoerd. De ene besloot zelf te gaan en de andere lieten we gaan.

Dan was er nog de medewerker waar we ontzettend veel vertrouwen in hadden: jong, ambitieus en helemaal van deze tijd. Beiden hadden we het geloof dat het een mooie samenwerking zou worden. Maar na zes jaar dienstverband bleek het allemaal toch iets anders te lopen dan vooraf gedacht. Hoe goed alle beloftes ook bedoeld waren, het kwam er gewoon niet uit.

Personeel blijft een van de bijzondere factoren in het bedrijf. Soms halen medewerkers het bloed onder je nagels vandaan, maar over het algemeen geniet ik van het team om ons heen. Zolang wij blijven groeien zullen zij ook moeten groeien. Het bedrijf wordt steeds groter, de functies veranderen. Wij bieden mogelijkheden en handvatten om te groeien, het is aan hen of ze die pakken.

Reageer op dit artikel