blog

Saaiste maand van het jaar?

De bakkerij 119

Saaiste maand van het jaar?

Januari is de saaiste maand van het jaar, van 200 procent terug naar 50 procent. In de maand januari worden verhoudingsgewijs de meeste fouten gemaakt en wordt het minst efficiënt gewerkt. Voor iets wat normaal in acht uur kan, hebben we nu ineens een uur meer nodig. Afweegfouten komen vaker voor en ook aan de inkoopkant vallen wat steken.

Naar december leeft het hele team toe, in oktober alweer de lucht van oliebollen in je haar. De planning waarin de verkoopmedewerkers ook ineens midden in de nacht moeten beginnen. Niet alleen op het werk, maar ook thuis is het voor veel medewerkers even puzzelen. Ineens staat Sinterklaas voor de deur en weet iedereen dat het een maand lang knallen wordt. Veel uurtjes, druk op de ketel en elke fout doet nu extra pijn. Even twee dagen vrij met de kerstdagen en dan nog eens vijf dagen tot het gaatje. Op 2 januari zijn we standaard gesloten en houden we grote schoonmaak. Gezellig bijpraten met het hele team en ondertussen de boel opruimen.

Deze januarimaand heb je nodig, iedereen kan weer even bijkomen en ontstressen. Het werktempo mag wat lager en de kop is er wat minder bij. Maar ik heb er niks mee, ik hou ervan als de druk op de ketel staat. Dat door bestellingen de planning constant anders wordt. Dat je aan het einde van de dag niet weet welke grote bestellingen er de volgende dag gemaakt moeten worden.

Januari is de maand van het contrast. Terwijl je op 31 december weer een recordomzet weet te behalen, staat een dag later de teller weer op nul. Het nieuwe jaar is begonnen, weer een nieuw jaar van hoogte- en dieptepunten. Een nieuw jaar om te knallen, je best doen om meer omzet te halen en minder kosten te maken. Terwijl iedereen zin heeft in een maandje rust, heb ik eigenlijk weer zin om te knallen en er vol tegenaan te gaan. Een week of twee wat rustiger aan hou ik wel vol, maar dan moet het weer gebeuren: nieuwe producten en weer werken aan een spectaculair jaar.

Reageer op dit artikel