blog

Cupcakegeneratie

De bakkerij 101

Cupcakegeneratie

De zomer staat voor de deur, het schooljaar zit er weer op. Afgelopen seizoen hebben we meerdere stagiairs in ons bedrijf aan het werk gehad. De ene voor een dag en de andere voor twintig weken. Van al die stagiairs is er één blijven plakken, en die werkt nu op zaterdag, als hulp. Alleen… hij wil juist geen bakker worden.

Over het niveau van de stagiairs ga ik het niet hebben, maar alleen al de verwachtingen en hun instelling verbazen mij echt. Zo had ik een afspraak met een stagiair en een leraar, maar de stagiair kwam te laat. Zijn reden: ik kon kiezen, of een half uur te vroeg of vijf minuten te laat. Dan kan ik beter iets te laat komen, vond hij.

Of de stagiair die niets uit de oven wilde pakken, omdat het daar te warm was. Iets niet wilde tillen, omdat hij dacht dat het te zwaar was. Of de stagiair die iets niet wilde doen, want dat hoefde hij thuis ook niet. En dan nog de stagiair die voor onze afspraak bij de buren (Bagels & Beans) zat, omdat hij dacht dat zijn moeder dat aanwees.

Dankzij televisieprogramma’s en -zenders als Heel Holland Bakt en 24Kitchen is het aantal leerlingen op de vakopleidingen enorm gestegen. Vooral het aantal vrouwelijke leerlingen is enorm toegenomen. Wat is er ook leuker dan de hele dag te werken aan één taart? Of lekkere andere gebakjes te maken?

Dat vroeg moet worden begonnen, en hard moet worden gewerkt, zie je niet bij deze programma’s.
Met de enorme toestroom van het aantal leerlingen wordt het misschien weer eens tijd dat we scholieren gaan aannemen op kwaliteit. Voor het grote aantal leerlingen dat nu op de vakopleidingen zit, zijn er toch niet voldoende vacatures.

Reageer op dit artikel