artikel

‘Gluten- en melkvrij brood en banket toegankelijk maken’

De bakkerij 1271

Anouk en haar dochter Louise Kluit uit Hoogland willen in het voorjaar van 2019 in Amersfoort een nieuwe gluten- en melkvrije bakkerij met een tearoom starten. Hiermee leggen ze de verbinding tussen producten, ambacht en de mensen met gluten- en/of melkintolerantie en allergie. Inmiddels biedt Bakkerij Puur al een uitgebreid assortiment aan, dat via glutenvrije markten wordt verkocht.

‘Gluten- en melkvrij brood en banket toegankelijk maken’
Moeder en dochter Kluit van Bakkerij Puur over hun missie Anouk en haar dochter Louise Kluit uit Hoogland willen in het voorjaar van 2019 in Amersfoort een nieuwe gluten- en melkvrije bakkerij met een tearoom starten. Foto’s: Ton Kastermans

Met Bakkerij Puur vullen Anouk en Louise Kluit volgens eigen zeggen een gat in de markt. ‘Onze missie is om met Bakkerij Puur gluten- en melkvrij banket en brood toegankelijk te maken voor iedereen. Gluten- en melkvrije producten smaken vaak anders en minder lekker dan de gluten- en melkvolle varianten. Terwijl wij vinden dat mensen met een voedselallergie of -intolerantie net zo moeten kunnen genieten van hun brood en banket als ieder ander. Ook vinden we het jammer dat zij vaak ver moeten reizen, omdat verse gluten- en melkvrije producten nogal moeilijk te vinden zijn, zeker in Amersfoort en omgeving. Daar willen wij op in spelen.’

Moeder en dochter weten zelf als geen ander hoe lastig het is om een allergenenallergie te hebben. ‘Ik kwam er achter dat mijn drie kinderen een voedselallergie hadden’, vertelt Anouk. ‘Toen ben ik mezelf ook gaan testen en bleek ik een gluten-, melk- en eiwitallergie te hebben. Ik ging speciale producten in de supermarkt kopen, maar die vond ik heel erg vies. Dat kan beter, dacht ik. Zodoende besloot ik zelf aan het bakken te gaan en al snel ontstond het idee om hier meer mee te gaan doen.’

Een (banket)bakkersachtergrond heeft Anouk niet. Sterker nog, ze stond als lerares aardrijkskunde voor de klas. ‘Mijn moeder bakte vroeger veel taarten en al op jonge leeftijd ben ik ook taarten gaan bakken. Zo heb ik dat weer aan mijn dochter Louise geleerd, die het ook erg leuk vindt om taarten te maken. Ze heeft ervaring in de bakkerij van La Place en voor haar was dit een logische keuze om mij te helpen. Natuurlijk ben ik daar heel erg blij mee.’

Stage

Om het vak te leren, liep Anouk stage bij Bakkerij Met Zonder in Amsterdam, die gespecialiseerd was in gluten- en melkvrije producten, maar inmiddels helaas permanent gesloten is. ‘Dit was voor mij echt een superkans, waardoor ik op het idee ben gekomen om hier daadwerkelijk mijn beroep van te maken.’

Het liefst had de onderneemster ook een opleiding gevolgd, maar dat bleek niet mogelijk. ‘Er is helemaal geen bakkersopleiding die geschikt is voor gluten- en melkvrije producten. Het volgen van een ‘gewone’ opleiding had in mijn ogen niet zoveel zin, omdat ik meer dan de helft van de kennis niet kan gebruiken. Glutenvrij bakken is heel anders dan glutenvol bakken. Zo wordt het brood, omdat je vrijwel altijd met een vloeibaar deeg werkt, niet met de hand gekneed.’

Bakkerij Puur wil gluten- en melkvrij banket en brood toegankelijk maken voor iedereen.

Eerlijke grondstoffen

Na de stage schreef Anouk het businessplan en daarna besloot ze vanuit huis in een afgesloten keuken met het bakken te starten. Een naam voor het bedrijf was snel gevonden: Bakkerij Puur, omdat uitsluitend met eerlijke, gecertificeerde gluten- en melkvrije ingrediënten wordt gewerkt.

Gebak en koeken vormen het basisassortiment van de bakkerij, maar daarnaast heeft Anouk witte, bruine en rozijnenbroden ontwikkeld en worden in de decembermaand gluten- en melkvrije oliebollen aangeboden.

De recepturen vormden best een uitdaging. ‘Ik heb een aantal traditionele recepten omgebouwd tot gluten- en melkvrije recepten. Dat was een lastige klus, want ik kon de ingrediënten niet zomaar één op één vervangen. Gelukkig komen er steeds betere glutenvervangers op de markt en na heel veel testen, is het me gelukt om heerlijke smaakvolle producten te ontwikkelen. Maar daar is best veel tijd overheen gegaan. Ik heb bijvoorbeeld wel 35 tot 40 soorten brood weg moeten gooien, voor ik tevreden was.’

De producten worden momenteel verkocht tijdens de glutenmarkten van Hoeve Ravenstein, die gespecialiseerd is in biologische, glutenvrije en streekgebonden producten. De vraag naar de producten van Bakkerij Puur blijkt enorm. ‘We verkopen iedere keer meer. Afgelopen weekend was het slecht weer en daardoor werd de markt iets minder goed bezocht, dan anders, maar toch zijn er meer producten verkocht. Sommige klanten rijden anderhalf uur om onze producten te kunnen kopen. Dat geeft duidelijk aan hoeveel behoefte er is aan smaakvol gluten- en melkvrij brood en banket.’ Al blijken de producten niet overal goed te lopen. ‘We hebben ook een aantal keer op een reguliere markt gestaan, maar daar bleek het toch een stuk lastiger te zijn om onze producten aan de man te brengen.’

Eigen locatie

Wel zien moeder en dochter veel kansen in het openen van een eigen locatie in Amersfoort en inmiddels hebben ze hiervoor vergevorderde plannen. ‘We willen graag een gezellige bakkerij en tearoom openen waar mensen gluten- en melkvrij brood en gebak kunnen kopen en waar ze lekker kunnen eten en drinken, zowel in een aparte zitgelegenheid binnen als hopelijk ook buiten op het terras. Daarbij willen we met respect voor het ambacht de producten bereiden, natuurlijk volledig in het zicht van de klant.’

Afgelopen zomer werd een crowdfundingsactie gestart, maar die heeft helaas niet het gewenste succes opgeleverd. ‘Ons netwerk bleek te klein. Gelukkig hebben we er goede contacten aan overgehouden en de verwachting is dat we in het voorjaar op een eigen locatie kunnen starten.’ De ondernemers zien de toekomst van hun bedrijf positief tegemoet. ‘Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in smaakvolle allergenenvrije producten. Het is echt een groeiende markt.’

Dit verhaal is verschenen in Bakkerswereld 12. Meer ondernemersverhalen lezen? Neem dan snel een voordeelabonnement op Bakkerswereld. 

Reageer op dit artikel