artikel

Hoe bepaal je de kwaliteit van een bakoven?

De bakkerij

Hoe bepaal je de kwaliteit van een bakoven?

Foodcorners zijn in opkomst en ook het bereiden van lekkernijen in het zicht van de klant of gast wordt steeds populairder. Niet alleen creëer je daarmee meer transparantie, het ziet er ook smakelijk uit. Bakkers spelen hierop in door op de winkelvloer af te bakken. Hoe bepaal je nu een goede kwaliteit van de bakoven? Waar let je op? Tips van Levens.

– Dit artikel is aangeleverd door Levens –

Versbeleving en de geur van heerlijk afgebakken brood; dat is de beste marketingtool voor de bake-off afdeling! ‘Vers brood’ is dé stimulans voor meer verkoop. Welke bakoven zet je daarbij in?

Aandachtspunten bij aanschaf

Waar moet bij de aanschaf van een nieuwe bake-off oven opgelet worden om de juiste keuze te maken? Deze negen aandachtspunten moeten zeker op het boodschappenlijstje staan.   

 1. Besturing
 2. Gebruik
 3. Kwaliteit van de oven
 4. Opties & accessoires
 5. Operationele kosten & levensduur
 6. Bedieningsgemak
 7. Reinigingssystemen
 8. Onderhoud
 9. Voorbereiding op de toekomst

Kwaliteit van de oven

We zoemen in dit artikel in op punt 3, de kwaliteit van de bakoven. De kwaliteit van een bake-off oven wordt natuurlijk bepaald door de aanwezige technieken die het mogelijk maken om probleemloos brood te kunnen bereiden. Let bij aanschaf op deze mogelijkheden:

 • Corrigerend: bij veranderingen in temperatuur door het plaatsen van een koude charge of het langer openen van de deur corrigeert de computer middels automatische baktijdcorrectie de terugval in temperatuur door toevoeging van baktijd. Op deze manier geeft de oven ondanks onvoorziene omstandigheden toch het juiste bakresultaat.
 • Luchtcirculatie: een optimale luchtverplaatsing is cruciaal voor een egale bakaard. De autoreverse ventilatoren verdelen de hete lucht link- en rechtsom in de ovenkamer voor een gelijkmatige temperatuurverdeling.
 • Ventilatie: de aanpasbaarheid van de ventilatiesnelheid bijvoorbeeld in het geval van delicate producten.
 • Nauwkeurigheid: het is mogelijk om in meerdere bakfases zeer nauwkeurig de tijd, temperatuur en vochtigheidsgehalte in de stellen.
 • Optimale luchtvochtigheid: de vochtigheid is middels de instelbare stoominjectie en ontluchting tot in detail te regelen. Zo kan overtollig vocht automatisch worden afgevoerd aan het einde van een bakproces indien een product meer kleur en korstvorming behoeft.
 • VOT (valve opening time): deze functie biedt de mogelijkheid om de klep te openen en te sluiten om de luchtvochtigheid te beïnvloeden.

Constructie van de oven

Ook de constructie en materialen van de oven zijn van belang voor de kwaliteit, let bijvoorbeeld op:

 • Een dubbele glazen isolerende deur voor energiebesparing en een lage warmte-uitstoot.
 • ‘Easy-2-way’ deurhendel, waardoor de deur gemakkelijk links en rechts te openen is.
 • Het instellen van een links- of recht scharnierende deur naar gelang de positie van de oven voor optimale opening.
 • Luchtkeersysteem: een links- en rechtsdraaiende (autoreverse) ventilator voor een optimale luchtcirculatie.
 • Een condens lekbakje dat condens druppels opvangt, zodat deze bij het openen van de deur niet op de grond vallen.
 • Een grote glazen deur met een goede en ruime inkijk, zodat de klant in de winkel ziet welke producten er gebakken worden.
 • Ronde hygiënische, naadloze ovenkamer ter bevordering van een optimale reiniging.
 • Ontluchting door een afvoerstoomklep.
 • Maatschappelijk verantwoorde productie met de beste materialen, onderdelen en componenten.

 

Tips voor aanschaf bake-off oven?Aanschaf bake-off oven

Wilt u meer praktische tips over (de aanschaf van) bake-off ovens? Vraag nu deze gratis informatie aan waarin alle genoemde 9 hoofdstukken aan bod komen: Besturing, Gebruik, Kwaliteit van de oven, Opties & accessoires, Operationele kosten & levensduur, Bedieningsgemak, Reinigingssystemen, Onderhoud en Voorbereiding op de toekomst. Nu gratis aanvragen… 

.

 

Reageer op dit artikel