artikel

Waddenmolen op en top Nederlands

De bakkerij 810

‘Gewoon een goede zak meel’. Waddenmolen vermaalt in Uithuizermeeden sinds 2014 tarwe, deels van het land rondom de Groningse plaats, tot kwaliteitsmeel en -bloem voor industriële en ambachtelijke bakkerijen.

Waddenmolen op en top Nederlands

Sponsored content door Waddenmolen

De meelfabriek is een opvallende verschijning in de Groningse plaats Uithuizermeeden. Toch gaat de historie ervan in het dorp met nog geen vierduizend inwoners al jaren terug. Het was Johannes Moorlach die in de jaren veertig van de vorige eeuw op die plek de fabriek oprichtte en uitbouwde tot een speler van formaat. Toch had het ook weinig gescheeld of de fabriek bestond niet meer. ‘De vorige eigenaar kreeg de fabriek niet rendabel en wilde deze sluiten. Dat was iets wat Wim Moorlach, de zoon van oprichter Johannes, koste wat kost wilde voorkomen. Hij besloot dan ook de fabriek samen met zijn oud-collegadirecteur Aat Vos, met wie hij in de jaren tachtig het bedrijf leidde, terug te kopen’, vertelt Frank Vogelzang. Vogelzang was als bedrijfsadviseur bij de overnameonderhandelingen betrokken en werd na de daadwerkelijk overname aangesteld als directeur van Waddenmolen.

Moeizame start

‘De start in 2014 was best moeizaam’, blikt Vogelzang terug. Bakkers voelden zich volgens hem in de steek gelaten door de vorige eigenaar en stapten massaal over op nieuwe leveranciers. ‘En zie die maar eens terug te krijgen’, aldus Vogelzang. De fabriek had na de overname geen klanten meer, maar met een uitgekiende strategie is het gelukt om in de afgelopen jaren nieuwe klanten te werven. De meelfabriek draait nu weer op volle toeren; de bezettingsgraad bedraagt 90 tot 95 procent, stelt de directeur. ‘Kwaliteit van onze bloem- en meelproducten is altijd ons belangrijkste speerpunt geweest, in het verleden en nu. Dat gekoppeld aan een scherpe prijsstelling heeft ons gebracht waar we nu staan. We leveren bloem en meel tegen de beste prijs-kwaliteitsverhouding.’

Beste tarwe

Maar waar zit dan die kwaliteit in? ‘De beste tarwe en juiste bewerking ervan’, zegt Vogelzang resoluut. ‘Tarwe is misschien wel een commodity, maar bloem en meel zijn dat zeker niet. Alle meelfabrieken bewerken de tarwe anders, wij leunen daarbij op de jarenlange ervaringen van de familie Moorlach.’ Maar dat is het volgens de directeur niet alleen. Waddenmolen investeert ook volop in de fabriek. ‘Bovendien wordt de kwaliteit van het meel continu en volautomatisch gemeten. Wat is het eiwitgehalte? Het vocht- en asgehalte? Daarop wordt gestuurd’, legt Vogelzang uit. Ook beschikt Waddenmolen volgens hem over een eigen laboratorium en proefbakkerij waar de producten worden getest. ‘Alles voor de beste kwaliteit, voor gewoon een goede zak meel.’

Juiste ras

De fabriek betrekt de tarwe uit Duitsland, Frankrijk en Nederland. ‘Groningen is de graanschuur van Nederland. Dus ja, waarom zouden we het niet van dichtbij halen?’, vraagt Vogelzang zich hardop af. Inmiddels wordt een belangrijk deel van de tarwe van boeren uit Nederland betrokken. ‘Wij zijn kritisch op de inlandse tarwe die we verwerken, absoluut. Onze specialisten zijn nauw betrokken bij de keuze voor het juiste ras, de voorbehandeling en de opslag van de tarwe. In die voorfase zijn er onder meer goede contacten met Agrifirm, George Pars Graanhandel en ook rechtstreeks met boeren. Waddenmolen werkt namelijk ook samen met een tiental boeren, die hun tarwe rechtstreeks aanleveren in de silo’s van Waddenmolen. Dat is voor een meelfabriek in onze orde van grootte uniek voor Nederland’, aldus Vogelzang.

Korte lijnen

De korte lijnen zorgen ervoor dat de grondstoffen goed traceerbaar zijn, stelt hij. ‘Dat is iets wat past bij onze roots, Waddenmolen speelt al sinds de oprichting in op de vraag van bakkers naar verantwoorde en traceerbare grondstoffen.’ Zo lanceerde de meelfabriek in 1983 Waddenbrood, gemaakt van het daarvoor speciaal ontwikkelde Waddenmeel in de toenmalige Meelfabriek Moorlach. ‘Dit Waddenbrood blazen we nieuw leven in met het gebruik van honderd procent inlandse tarwe, gemalen door de Waddenmolen en verkocht bij de ambachtelijke bakker’, glundert Vogelzang. Maar het Waddenbrood is niet het enige unieke product. De meelfabriek legt zich ook toe op (nog) meer speciale bloem- en meelproducten, zegt hij. ‘Wij zijn bijvoorbeeld ook sterk in Eko-specialiteiten op basis van biologisch geteelde grondstoffen. Daarnaast hebben we ook nog altijd meel onder de naam Simsom, vernoemd naar de oude molen in Uithuizermeeden die in 1937 plaats maakte voor de moderne meelfabriek. Kortom, wij verloochenen onze afkomst niet.’

Basis voor groei

Door bloem en meel te leveren tegen de beste prijs-kwaliteitsverhouding heeft Waddenmolen een sterk aanbod voor Nederlandse bakkers. Daardoor is in korte tijd een vaste kern van tevreden afnemers gegroeid. Neem Meester Boulanger Wifred Haafs, die intussen al zo’n 2,5 jaar naar volle tevredenheid het merendeel van zijn meel en bloem van Waddenmolen betrekt. ‘De vraag van dat soort bakkers kunnen wij heel goed beantwoorden’, verklaart Vogelzang. Waddenmolen is volgens hem dan ook klaar om met name in de ambachtelijke sector door te groeien als een betrouwbare leverancier van een compleet assortiment meel en bloem.

‘Van het land, zo de fabriek in. Dat is uniek voor Nederland.’

Reageer op dit artikel