artikel

Diplomaten en ambassadeurs

De bakkerij

Diplomaten en ambassadeurs

Nyenrode Business Universiteit. Ik was er al wel eens voorbij gereden, maar vorige week had ik de eer het statige terrein op te mogen rijden. Het kasteel, dat dateert uit de dertiende eeuw, herbergt sinds 1946 de enige private universiteit van het land. Iedereen die ertoe doet in de BV Nederland heeft hier in de collegebanken gezeten.

Het beloofde een prima middag te worden. Ik verkeerde bovendien in het prettige gezelschap van mijn voorganger, Harrie Leijten. Beiden waren we genodigd op het afscheid van Albert Schipper, die na 25 jaar de voorzittershamer van de NVB overdroeg. Ook deze zakenman en diplomaat genoot zijn opleiding aan de prestigieuze onderwijsinstelling.

Familieleden en vele genodigden uit de branche namen plaats in de collegezaal, waar een seminar werd gehouden over het onderwerp ‘Brood en Gezondheid.’ Het verslag hierover leest u in deze editie van Bakkerswereld, op speciaal verzoek geschreven door voormalig hoofdredacteur Leijten.

Eén van de sprekers, voormalig rector magnificus van Wageningen Universiteit Aalt Dijkhuizen, wees erop dat de bakkerij internationale kansen laat liggen. Volgens hem laat de branche zich te weinig horen en zien op het wereldtoneel en liggen er geweldige kansen in China, waar vooral veel jonge stedelingen zoeken naar gezonde, westerse producten. Er zijn meer ambassadeurs nodig die het verhaal vertellen, zei Dijkhuizen.

Ook binnen de ambachtelijke bakkerij is het belangrijk dat het verhaal over brood goed wordt verteld. Dat weten de deelnemers aan het trainingsprogramma Grip op je bakkerij, die vorige week in de ‘collegebanken’ zaten en les kregen van consumentendeskundige Wenda Kielstra. Consumenten horen en lezen verhalen over brood die niet altijd kloppen. En die verhalen moeten worden weerlegd, want een geschaad imago is nauwelijks te herstellen. Vertrouwen komt immers te voet en gaat te paard. Daar hoef je niet voor te hebben gestudeerd.

Reageer op dit artikel