blog

Stagevergoeding 2

Blogs

In de vorige Bakkerswereld wijdde ik deze column aan stagevergoedingen. Dat heeft veel reacties losgemaakt, van werkgevers en stagiairs. Van werkgeverszijde komen verhalen dat vergoedingen niet zomaar mogen worden gegeven. Om die reden vindt u in deze editie een uiteenzetting over de do’s and dont’s bij vergoedingen voor stagiairs en leerlingen: de BOL’ers en de BBL’ers. Er zit namelijk een verschil in de regelingen voor hen, terwijl er ook verschillen lijken te zijn met opleidingen in andere sectoren dan de bakkerij.

Stagevergoeding 2

Een reactie van een 19-jarige stagiaire is me uit het hart gegrepen, en die wil ik met u delen. De jongedame (naam bekend bij de redactie) woont in Noord-Nederland en heeft op verschillende plekken stage gelopen. Zij volgt de opleiding tot zelfstandig banketbakker, niveau 3, en loopt op dit moment stage bij een bonbonatelier.
‘Ik zag uw stuk ‘stagevergoeding’ in Bakkerswereld nummer 9. Dit sprak mij erg aan en ik wilde hier graag op reageren’, schrijft ze. ‘Ik ben namelijk heel erg blij dat er meer mensen zijn die nadenken over stagevergoedingen in deze sector. Ik loop nu bij het vijfde bedrijf stage voor mijn opleiding en heb nog nooit stagevergoeding gekregen. Ik maak lange en zware dagen, waardoor ik rugklachten heb. Ook werk ik met veel grote machines en ovens.’

‘Ik snap heel erg goed dat stagiaires uit de eerste klas geen stagevergoeding krijgen, omdat die veel dingen voor het eerst doen en er veel fout gaat, waardoor er veel moet worden weggegooid, of omdat ze veel aandacht nodig hebben van de stagebegeleiders. Maar nu ik al heel veel heb geleerd en de basis begrijp, kan ik (bijna) alles zelfstandig doen en gaat er eigenlijk niks meer fout. In zo’n situatie voel ik mij soms een beetje gebruikt door bedrijven. Ze laten ons heel lange dagen draaien, waardoor ik over mijn stage-uren voor school kom. Maar ik moet wel alle weken afmaken. Hierdoor maak ik onnodig uren, die ik verder niet meer mag gebruiken voor school.’

De jonge banketbakster voelt zich gebruikt. Ik denk dat haar gevoel terecht is. De bedrijven waar zij stage loopt, hebben haar ook echt nodig, laat ze bovendien weten. ‘Als ik niet kom, komen ze niet aan alle productie toe, die die dag gedaan moeten worden. En moeten ze zelf overuren maken. Ik vind dat wij in deze situaties stagevergoedingen horen te krijgen.’

Daarnaast heeft ze kosten moeten maken om bij haar stagebedrijven te komen, zonder dat er een vergoeding tegenover staat. Ook kan zij niet helemaal begrijpen waarom voor andere opleidingen wel een (vaste) stagevergoeding geldt. ‘Bijvoorbeeld bij de opleiding die mijn zusje doet tot verpleegkundige. Bij haar zijn de bedrijven verplicht om een kleine stagevergoeding te geven aan hun stagiaires. Haar werk is niet echt veel zwaarder dan het mijne, ze zit pas in de eerste klas en heeft vrijwel geen verantwoordelijkheid.’

De banketbakster hoopt dat haar verhaal en dat van andere stagiairs en leerlingen werkgevers bereikt. Bij deze.

Reageer op dit artikel