blog

Grondstof voor lichaam en geest

Blogs

De mens zou beter gedijen als hij per activiteit op maat gemaakt voedsel zou eten. Gepersonaliseerd voedsel is in opkomst.

Grondstof voor lichaam en geest

Het onderwerp kwam in maart aan bod op de Brightlands Campus Greenport Venlo, waar GrainLabs een inspiratiedag organiseerde voor leden van Bakery Society. Deze club van vooruitstrevende ondernemers wil bewerkstelligen dat de bakkerij weer het voortouw krijgt in de keten, leidend wordt.

Vertaald naar de consument die bij de bakker koopt, stel ik me bij gepersonaliseerd voedsel voor dat ik, op de dagen dat ik naar de redactie ga en zittend werk verricht, een broodpakketje koop voor op kantoor. De dag erna wil ik liever een sporterspakketje, want de tenniscompetitie begint en dan moet er harder en langer worden gelopen dan gemiddeld.

Tegelijkertijd wil ik als consument graag dat mijn voeding iedere dag zo min mogelijk bewerkt is en goed uitgefermenteerd, zodat m’n darmen zich behaaglijk voelen en geen ongewenste krampen veroorzaken. Dat is geen overbodige luxe, er kan van alles misgaan in de spijsverteringsorganen; 1 op de 8 mensen in Nederland is buikpatiënt, meldt de Maagleverdarmstichting. En dan hebben we het alleen nog maar over de buik. Ieder mens verschilt in DNA-opmaak en wordt daardoor anders beïnvloed door voedingsstoffen.

Om erachter te komen hoe de spijsvertering werkt, beschikt de Campus in Venlo over de maagdarmsimulator van de Universiteit Maastricht. Hiermee kunnen tests worden gedaan die het effect van voeding op de darmen meten. Met die wetenschap kan verder worden gewerkt aan gepersonaliseerd voedsel. Hoe leuk is dat?!

Ten grondslag aan dit alles ligt voeding. En de basis daarvoor zijn grondstoffen.  Feitelijk begint daarmee alle goeds – of alle ellende. In dit nummer komen grondstoffen uitgebreid aan bod, variërend van oergranen, graan van lokale bodem, het al dan niet gebruiken van verbetermiddelen en welke dan, de trends.

Ook grondstoffen als basis voor het project De Kunst van Brood luisteren Bakkerswereld van april 2019 op. Voldoende stof om eens even lekker voor te gaan zitten. Grondstof als groeistof.

Reageer op dit artikel