blog

Blind date

Blogs

Rob en Gerda van Dijk gingen op blind date. Niet om een nieuwe partner te vinden, want tussen hen was alles nog koek en ei. Ze spraken af met twee belangstellenden om te praten over een eventuele overname van hun banketbakkerij. Anoniem. Want ze wisten niet of het zou klikken. Maar gelukkig vonden ze Don en Linda Frederiks direct aardig. En dat was wederzijds.

Blind date

Op 1 juli 2015 traden Don en Linda voor 50 procent toe tot de vof. Drie jaar later was de overname een feit. Alle vier kijken ze terug op een zeer leerzame periode.

Helaas gaat het bij bedrijfsovernames niet altijd zo soepel als bij de Goudse Banketbakkerij Van Dijk. Adviseurs raden aan om vijf tot zeven jaar voor de geplande overname met het traject te starten; uit onderzoek blijkt namelijk dat veel bakkers dan nog niet aan het zoeken zijn.

Het zou toch zonde zijn als het niet lukt een opvolger te vinden. Zo verging het helaas de Utrechtse banketbakkers Harry Hagdorn en Martin Kroon. Zij vonden geen geschikte opvolger en na een historie van zeventig jaar moest Hagdorn de zaak van zijn vader definitief op slot draaien. Dat is een heel emotioneel moment.

Theo en Miranda Hendriks moesten vanwege gezondheidsklachten hun bakkerij sluiten. Een paar weken later hoorden bakker Jos Knippenborg en zijn compagnon Danny Haverkamp over deze leegstaande winkel in Ulft. Zes weken na het eerste contact kon de vestiging toch weer worden geopend. Zelf heeft Knippenborg zijn opvolging al geregeld: Danny wordt de komende jaren klaargestoomd voor het ondernemerschap. Een heel geruststellende gedachte.

Dat geldt ook voor bakkerij Van Heeswijk. Het familiebedrijf is van de ene generatie op de andere gegaan, maar voor de vierde generatie was dit niet zo vanzelfsprekend. De millenials hadden allemaal gemeen dat ze als scholier meewerkten in het familiebedrijf, maar op achttienjarige leeftijd allerlei andere beroepen ambieerden: advocaat, beleidsadviseur, verloskundige, grafisch ontwerper. Geen bakker. Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Ze kregen steeds meer bewondering voor het levenswerk van hun familie en voor het bakkersvak.

Zo is het gekomen dat Sophie, haar nicht Fleur en zwager Rob vorig jaar begonnen als ‘stagiairs’ in het familiebedrijf. Ze staan nu op de loonlijst en over twee jaar worden ze mede-eigenaar. Een achtkoppige directie met familieleden uit de derde en de vierde generatie. Hoe dat gaat? Waar ze tegenaan lopen? Dat gaat Sophie de komende periode opschrijven voor de lezers van Bakkerswereld. Ik ben heel benieuwd naar haar ervaringen. Een blind date was in haar geval niet nodig, maar haar ervaringen zijn vermoedelijk minstens zo spannend.

Reageer op dit artikel