blog

Shop till you drop… bij de bakker

Blogs 1111

Shop till you drop… bij de bakker

De roep in de samenleving om transparantie vanaf de bodem wordt luider. Veel consumenten willen steeds nauwkeuriger weten wat ze eten: bij voorkeur voedsel dat zo min mogelijk toevoegingen en bewerkingen krijgt.

Daarnaast is er een roep om een leidraad in het oerwoud van tegenstrijdige berichten over wat gezond is. Waarbij de vraag onstaat of dat voor ieder mens gelijk is. Is dat wellicht waarom het voedselpalet wereldwijd zo divers is? Gedijt de ene mens beter dan de ander bij een bepaald dieet? Het is dagelijks onderwerp van onderzoek en discussie.

Wetenschappelijk onderzoeker Fred Brouns van de Universiteit Maastricht onderzoekt momenteel met zijn team de effecten van de graankorrel op de gezondheid van de mens. De resultaten worden eind dit jaar verwacht. In een tussenstand staat dat het grootste deel van de bevolking zonder problemen tarwe en gluten kan eten. Een marginaal deel – zonder iets af te doen aan de ernst – lijdt aan coeliakie bij de aanwezigheid van onverteerde glutenfragmenten (peptiden). En naar schatting een paar procent van de bevolking heeft last van een tarwegevoeligheidsreactie in de darm. Onderzocht wordt of het stofje dat dit veroorzaakt, geïsoleerd kan worden, zodat de reactie niet wordt opgewekt.

Hoe presenteert een bakker zich nu op al deze vlakken: transparantie, kennis, storytelling? En hoe laveert hij verkooptechnisch tussen het dagelijks brood dat gedurende de week vooral in het broodtrommeltje moet passen en het weekendbrood als verwennerij en begeleider van het menu?

Voor de kennisverspreiding hebben veel winkels al een beeldscherm hangen, waarop de informatie over bijvoorbeeld ingrediënten en volkorenkorrel al goed te vinden is. Maar het oog wil ook wat.
Een mooie brood- of gebakpresentatie, letterlijk onder de neus van de klant, prikkelt de zintuigen, zoals deze Bakkerswereld laat zien. Er verschijnen steeds meer winkels die op de klant het effect van ‘Shop till you drop’ hebben: een overvloedige presentatie waar de klant niet omheen kán. Net als een winkeloven zorgt voor reuring en geur in de winkel.

Het begint met het uitdenken van de strategie, aan de achterkant van het bedrijf. Wat de klant ziet, is de voorzijde: de winkel, het uithangbord van de bakkerij. Daar is vaak nog een wereld te winnen.

Reageer op dit artikel