blog

Opnieuw starten of doorstarten?

Blogs

Opnieuw starten of doorstarten?

Vorig jaar sloot een lokale horecagelegenheid definitief haar deuren. Het was een illustere kroeg waar veel van mijn leeftijdsgenoten hun jeugd doorbrachten. Gebrek aan vernieuwing en concurrentie waren oorzaken voor de teloorgang van deze ooit zo drukke kroeg.

Na bijna een jaar leegstand en verdere verpaupering van het pand stond plots alles in de steigers. Recent is de zaak opnieuw geopend. Een frisse uitstraling, een nieuwe uitbater, een aardig redactioneel stukje in het plaatselijke gratis huis-aan-huis-krantje en Facebook. Alles samen moet mensen verleiden de kroeg te bezoeken. Oude klanten reageren enthousiast op het nieuws en beloven eens te komen kijken.

Er zijn wel een aantal zaken anders in de nieuwe kroeg. De pandeigenaar heeft fors moeten investeren en zal dit moeten terugverdienen met de verhuur van zijn pand. De nieuwe jonge uitbater heeft moeten investeren in andere inventaris, maar ook in het verkrijgen van de nodige vergunningen en het voldoen aan alle nieuwe wetgevingen.

De nieuwe kennismaking van klanten van weleer met hun oude liefde zal de lakmoesproef zijn voor de toekomst van dit icoon van vroeger.
Is het in de kroeg nu gelijk business as usual? Ik mag hopen van niet, want de nieuwe uitbater heeft veel geld gestoken in dit avontuur. Het zal links- of rechtsom weer terugverdiend moeten worden. De concurrentie is groter, de regels zijn aangescherpt; er mag niet meer gerookt worden, het geluid en de overlast van vroeger is passé en kijkers zijn geen kopers!

Nieuw starten of opnieuw starten. Daar komt veel bij kijken. Het is dan ook goed dat organisaties als de NBOV, maar zeker ook bedrijf-vergelijking clubs hun focus verleggen naar ondernemerschap. Er zijn veel legendarische bedrijven op zoek naar nieuwe ondernemers. Ben jij, of ken jij iemand die het avontuur durft aan te gaan. Een doorstart en business as usual geeft veelal een mooi perspectief. Een ondernemersvereniging of een brancheorganisatie kan je op weg helpen. Zoek ze op.

Intussen zit ik op het terras van de vernieuwde kroeg en sponsor lokaal ondernemerschap pur sang. Chapeau jongen, ik bewonder je durf, wens je al het goede en jazeker, ik kom weer terug.

Reageer op dit artikel