blog

Lagere minimumlonen en flexibelere arbeidsmarkt

Blogs 807

Lagere minimumlonen en flexibelere arbeidsmarkt

De Wereldbank zet de toon aan het begin van week 17 in het denken over ‘later’!  In een nog uit te brengen rapport later in dit jaar pleit de Wereldbank voor lagere minimumlonen en meer vrijheid voor bedrijven om werknemers te ontslaan. Nu.nl bericht hierover en ik voel dat ik erover moet schrijven. Het gaat in het […]

De Wereldbank zet de toon aan het begin van week 17 in het denken over ‘later’!  In een nog uit te brengen rapport later in dit jaar pleit de Wereldbank voor lagere minimumlonen en meer vrijheid voor bedrijven om werknemers te ontslaan. Nu.nl bericht hierover en ik voel dat ik erover moet schrijven.
Het gaat in het rapport van de Wereldbank dan wel in hoofdzaak over ontwikkelingslanden. Maar is het niet al de praktijk in Nederland? Met al maar meer zzp’ers die elkaar beconcurreren op tariefstelling? En hoe zeker is het hebben van werk voor een zzp’er?

In het denken over later is er meer dan loon en baanzekerheid. En er is ook nog het issue tot welke leeftijd we moeten werken. Ondernemers en werknemers hebben hier samen zorgen over. Immers, zowel de een alsook de ander wil diep in zijn hart dat eindpunt weten. Het is een ijkpunt en werken tot misschien 67+ of langer is niet het vooruitzicht dat we onszelf wensen. Maar wat kun je als individu doen aan je eigen situatie? Werkgevers en werknemers staan aan alle kanten onder druk.

Ikzelf laat te pas en te onpas weten dat ik wars ben van notulen. In mijn leven komen zaken tot stand door actiepunten. Een vergadering met mij is geen vastlegging van het verleden maar een plan om in beweging te komen met het oog op de toekomst. En toch! Iets weten is nog geen doen. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) heeft een inspirerende film van 5 minuten op internet staan. Kijk maar eens op de site van de WRR. Het gaat hier ook over weten en doen.

Iedere ondernemer en werknemer zou na het lezen van het werk van de WRR en het zien van de hierboven genoemde film moeten nadenken over zijn rol in de participatiesamenleving. Een doel stellen, volhouden en om kunnen gaan met verleiding en tegenslag zijn meer dan aandachtspunten. Uiteindelijk gaat het erom iets te doen met deze inzichten. Iets te doen met je bedrijf, je werk, je gezin en je toekomst. “Het denken over ‘later’”.
In deze tijd gaat het om ‘doenvermogen’. Ga er snel zelf mee aan de slag en laat je inspireren door dit en andere ondernemende verhalen in de Bakkerswereld.

Reageer op dit artikel