blog

Oeps ! Toch weer een winkel onverwacht gesloten

Blogs 1191

Oeps ! Toch weer een winkel onverwacht gesloten

Economisch gaat het ons voor de wind. Ik lees berichten als: gebrek aan personeel, wachttijden voor te leveren goederen lopen op en consumenten vertrouwen in goede economie groot. En toch worden we nog steeds onaangenaam verrast door berichten in de krant.

Modewinkel Mango, gevestigd aan de Roggestraat in Arnhem per direct gesloten kopt de Gelderlander maandag 26 februari 2018. Oeps, toch weer een winkel onverwacht gesloten.

Moeten ‘kleine’ zelfstandigen in onze branche zich zorgen maken? Is het niet zo dat leveranciers zich verdringen in vakbladen en online om volop reclame te maken voor de producten die ze willen presenteren op de aanstaande Bakkersvak . Het gaat toch geweldig in de branche! Inspiratiedagen, beursvloer groter dan ooit! Waar maken we ons druk om?

Ik geef toe. Echt inzicht krijgen in het wel en wee van de individuele ambachtelijke ondernemer is lastig. Feit is dat we zien dat mensen meer geld uitgeven aan bepaalde zaken. Wonen, vrije tijd, en zorg nemen een steeds grotere hap uit het besteedbaar inkomen van de Nederlanders anno nu. En food?

Consumenten geven op dit moment substantieel meer uit in de supermarkt en de horeca, maar de kleine zelfstandige komt er bekaaid vanaf. Een procentje hier en een plusje daar. De vraag is: is het genoeg!?

Immers, we moeten eigenlijk allemaal blijven investeren om bij te blijven maar ook sparen voor onze oude dag.

Als een soort belegger investeren in je onderneming is iets wat ik niet tegenkom in het gebruikte jargon van de beursexposanten op de Bakkersvak. Een machine kopen die ook toegevoegde waarde heeft bij verkoop van je onderneming doordat hij bijvoorbeeld extra duurzaam is (lees minder milieu belastend door soort energieverbruik, of mate van recyclebaarheid). Of een roosterplanner die voorziet in scholingsuren. Of een betere verdeling van licht en zwaar werk opdat mensen langer of anders ingezet kunnen worden op latere leeftijd. Het zijn voorbeelden van investeringen in je bedrijf die zich op termijn ook uitbetalen wanneer je je bedrijf verkoopt.

Zelfs wanneer je onverhoopt je bedrijf plots moet sluiten door ziekte of anderszins, betaalt dit soort investeringen zich uit. Het kan je ervoor behoeden niet verder in een negatieve spiraal terecht te komen. Strategisch ondernemen op hoog niveau is iets voor jezelf en voor je eigen onderneming maar ga je ermee aan de slag. Laat je eens bijpraten door een deskundige.

Reageer op dit artikel