blog

Genieten

Blogs

Genieten

Het is voorbij voordat je er erg in hebt en daarom moet je er vooral van genieten. GENIETEN met hoofdletters. Na de Kerst nog het oliebollencircus en dan is 2017 alweer voorbij.

Met het ouder worden lijkt het wel alsof de tijd steeds sneller gaat. Onzin natuurlijk, het is een kwestie van perceptie. Maar toch… We plannen allemaal voor later, door te kijken naar het verleden en het heden. Wat gaat er dan mis, vraag ik me af als ik lees over Schiphol, record aantal files op de Nederlandse wegen, gebrek aan plek in zorginstellingen, vrijwel geen starters-woningen in de Randstad en zo is er nog veel meer. Is het een kwestie van geld? Veelal niet. Zie Apple en Tesla. De vraag is groter dan de productiecapaciteit voor hun nieuwste producten. Hoewel die nieuwe producten schreeuwend duur zijn, is de capaciteit er gewoon niet.

Herman van Veen zong het al lang geleden: ‘Maak plaats, maak plaats, maak plaats. We hebben ongelooflijke haast. We moeten rennen, vliegen, vallen, opstaan en weer doorgaan.’

En dan is het kerst. Een ultiem moment van onthaasten. Je hebt de drukte gehad. In de winkel, de bakkerij en met de voorbereidingen voor het samenzijn met je eigen familie. Wat ga je zelf doen? Blijf je thuis of ga je naar je familie? Misschien ga je uit eten en laat je andere druk zijn voor jou en je familie of vrienden.

Wij waren twee weken geleden bij ‘Plan B’. Een eetgelegenheid in Velp. ‘Plan B eetbar & lounge’ is het tweede bedrijf van Pieter en Ella Overbosch. Het ligt op een steenworp afstand van ‘Rotisserie Ongedwongen’. Hun eerste succesvolle bedrijf en absoluut ‘the place to be’ in Velp. Een aanrader dus, maar dit terzijde. Het gaat mij om: genieten, sneller, haast, Plan B en Ongedwongen. Kunt u het nog volgen?

Laat ik het uitleggen: kerst is ook het feest van verbinden. We moeten proberen te genieten in de hectiek van de dagelijkse beslommeringen. Alles gaat snel of nog sneller en voor je het weet zit je werkende leven erop. Het voelt als een soort van druk om haast te maken met het plannen van je carrière, je levenswerk.

Als het met je bedrijf niet gaat zoals je graag zou willen, moet je nadenken over een nieuw plan van aanpak. Een plan B misschien, want er komt een moment dat je ongedwongen wilt genieten van wat je voor elkaar hebt gekregen tijdens je werkzame leven. Toch iets om eens bij stil te staan met kerst.

Fijne feestdagen!

Reageer op dit artikel