blog

Waar een wil is, is een weg

Blogs 377

Waar een wil is, is een weg

Duidelijk, eenduidig en begrijpelijk. Zo omschrijft Wim Kannegieter, directeur van de NVB (Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij), de nieuwe Cao Bakkersbedrijf.

Het heeft even geduurd en ook niet alle kikkers zijn in de kruiwagen gebleven, maar ze liggen er nu wel: de nieuwe afspraken over onder meer salarissen, de tijd-voor-tijdregeling, mantelzorg en WW-premies.

FNV Voedingsindustrie is niet aangehaakt. Sterker nog, de bond vindt de loonafspraken in de nieuwe cao veel te mager, is het niet eens met tijd-voor-tijdregeling, vindt het schrappen van de toeslag voor werken op Koningsdag onacceptabel en kondigt acties aan. Bij het ter perse gaan van dit nummer van Bakkerswereld is het niet duidelijk of die acties er ook daadwerkelijk gaan komen. De gemaakte afspraken vormen volgens de onderhandelingsdelegatie van CNV Vakmensen, NBOV en de NVB juist een toekomstgericht pakket voor zowel werkgevers en werknemers, die past bij de 24-uurs flex-economie. Er kunnen volgens Kannegieter weer stappen voorwaarts worden gezet.

Voor wie dat niet meer vanzelfsprekend was, is bakker Dirk van Kuijk. Door een akelige ziekte sloeg in 2016 het noodlot toe. Wilde hij overleven, dan moest zijn linkerbeen worden geamputeerd. Het was een moeilijke tijd voor de gepassioneerde en levenslustige bakker, die maar één doel voor ogen had: weer in de bakkerij aan het werk komen. Door zijn enorme gedrevenheid en met veel doorzettingsvermogen wist hij, samen met de steun van betrokken werkgevers en een goede re-integratiecoach, een nieuwe start te maken. Van Kuijk werkt nu als banketbakker bij bakkerij Bekkers in Veghel.

Doorzettingsvermogen, inzet en gedrevenheid; het geldt niet alleen voor de cao-onderhandelaars en voor Van Kuijk, maar voor zoveel ondernemers in de bakkerijbranche. De crisis zijn we wel te boven en de economie trekt weer aan, maar we zijn er nog niet. Maar waar een wil is, is een weg.

Reageer op dit artikel