blog

Geef clubs cursus oliebollen bakken

Blogs

Geef clubs cursus oliebollen bakken
Debora van Zee

Oliebollenacties voor en door het lokale verenigingsleven. Ze zijn er al zolang ik mij kan herinneren. Elk jaar zijn er in elk dorp wel een of meerdere verenigingen die zo wat extra geld voor de verenigingskas verdienen.

Vaak worden deze bollen van deur tot deur verkocht. Als meisje van een jaar of 10 stond ik zelf met oudjaar kou te kleumen in een tent voor de supermarkt om bolletjes te verkopen. Ze werden met veel plezier bereid in ‘de keet’ van de Scouting. Maar de kwaliteit was natuurlijk niet opperbest. Ik meen mij zelfs te herinneren dat er zo nu en dan bierdopjes aangetroffen werden in de baksels…

Of dergelijke acties u veel omzet schelen, betwijfel ik. En natuurlijk gunt u de lokale verenigingen hun extra inkomsten en vooral ook het bakplezier. Toch is het zonde dat hierdoor menig dorpsgenoot tegen heug en meug een matig bolletje naar binnen werkt, terwijl zij ook kunnen genieten van een bol van topkwaliteit.
Daarom schoot mij een spontaan idee te binnen: zou het niet een ludieke actie zijn dit jaar een masterclass oliebollenbakken te verzorgen voor uw lokale verenigingen? Of een oliebollenbakwedstrijd tussen de verschillende verenigingen met enkele ‘bekende’ dorpsgenoten en uzelf als jury? Als eerste prijs kunt u voor elke verkochte oliebol in uw bedrijf een vast bedrag aan de winnende vereniging schenken. Of misschien juist aan de slechtst bakkende omdat die zelf met zijn bollen toch de spreekwoordelijke krenten in de oliebol… eh pap, niet verdient.

Zo gebruikt u de oliebol voor het creëren van verbinding tussen mensen uit alle lagen en hoeken van de samenleving. Dit geldt ook voor ‘nieuwe Nederlanders’. Zijn er misschien bakkers of (hobby)koks onder hen in uw gemeente? Wellicht kunnen zij een internationale draai geven aan uw oer-Hollandse – oké, volgens sommigen eigenlijk Portugese – oliebol? U zou hen kunnen uitnodigen om samen met u een nieuwe lokale specialiteit te ontwikkelen. U introduceert deze nieuwe varianten en het verhaal erachter dan tijdens de feestdagen. Misschien organiseert u zelfs wel een speciale klantendag om de resultaten te proeven en een winnaar uit te roepen?

Met een beetje creativiteit haalt u meer waarde uit elke oliebol.

Fijne feestdagen!

Reageer op dit artikel