blog

Ambachtelijke ondernemers zwaar gepakt door CDA en ChristenUnie

Blogs 529

Ambachtelijke ondernemers zwaar gepakt door CDA en ChristenUnie

Al voor het aantreden van ons kabinet werd duidelijk dat ambachtelijke ondernemers in food het zwaar zouden krijgen. Eén van de uitgelekte beleidsvoornemens, de aanpassing van het lage btw-tarief, lijkt de regering te willen doorzetten. Alsof dat nog niet genoeg is…

Deze week gaat kabinet Rutte 3 een stap verder in het aantasten van de concurrentiepositie van ambachtelijke ondernemers zoals de bakker, slager, groenteman, zuivelspecialist en visboer. Rutte liet de Kamer deze week weten de intrekking van de zondagswet te schrappen. Dit is een wet uit 1953 die de “verplichte” zondagsrust moet garanderen.

Waar partijen in een vorig kabinet, zoals de VVD, PvdA en D66, vonden dat er geen uitzondering gemaakt kon worden voor één specifiek geloof, hebben we in de nieuwe samenstelling van het kabinet te maken met christelijke partijen die daar anders over denken. Dus blijft de wet uit 1953 in stand.

Uit de laatste CBS cijfers over omzetontwikkeling in de detailhandel blijkt dat de ambachtelijke ondernemers in food verder terrein verliezen ten opzichte van de supermarkt. Zo zien we bij winkels in voeding een volumedaling over het 1e en 2e kwartaal van meer dan 2,5%. Het supermarktkanaal laat echter een groei zien van 2,5% ten opzichte van vorig jaar. Kijken we nog eens naar de CBS cijfers met index 2010=100 dan zien we de ontwikkelingen tussen ambacht en supermarkt steeds verder uit elkaar lopen.

Beleid waarbij de supermarkt op zondag open mag zijn en anderen niet, draagt hieraan bij. Het roept om interventie van brancheorganisaties. Bovendien voelen de vakbonden zich gesteund in hun eisen voor behoud van de zondagstoeslag door deze actie van Rutte 3.

Creatief ondernemerschap is een must voor het ambacht in food. Juist op zondag, wanneer de mensen erop uit trekken of iets lekkers voor thuis halen. In het bijzonder in kleine plaatsen moet een ondernemer kunnen ondernemen op zondag, anders gaan zijn klanten aan de haal met bijvoorbeeld een letter van de Bijenkorf. Die wordt namelijk wel op zondag bezorgd.

Onder creatief ondernemerschap valt ook de interactie tussen u als versspecialist en uw klant. Zeker nu uw grootste concurrent volop inzet op automatisering in de winkel, in de vorm van transacties zonder kassa en winkelbevoorrading zonder personeel. U en uw mensen kunnen het verschil maken door de klant te begeleiden in zijn aankoop. Als u ze ook nog weet te verrassen met winkelacties op zondag dan heeft u wellicht meer klanten in uw winkel dan de pastoor in zijn kerk. Zo moeilijk moet dat niet zijn anno 2017.

Succes met ondernemen!

Reageer op dit artikel