blog

Cijfers

Blogs 573

Cijfers

De inkoopprijs van boter en slagroom is fors gestegen, maar dat hoeft u niet voor de volle 100 procent te verwerken in uw calculatie. 

Volgens Beko Advies mag uw brutowinst wel iets dalen. Dat moet u maar voor lief nemen.

Makkelijk praten over andermans portemonnee, denk ik wanneer ik dit lees op Bakkerswereld online. Het zijn wel weer cijfers die de aandacht trekken. Dat blijkt ook wel als ik zie hoeveel ondernemers online hebben geklikt op het artikel met de kop ‘Hoge roomboterprijs doorberekenen’?

Cijfers en deskundigen

Cijfers, cijfers, cijfers. O ja, en deskundigen. Je kunt er boeken over volschrijven. Maar welke zelfstandige ondernemer met een brood- of banketbakkerij heeft in het laatste kwartaal van het jaar tijd, en laten we eerlijk zijn, zin om met zijn calculaties aan de slag te gaan?

Daarbij komt dat wij in onze branche nog lang niet werken met ‘dynamische’ prijzen, zoals bijvoorbeeld wel het geval is bij de Media Markt. Nee, wij doen er meestal in januari en na de zomervakantie 5 of 10 cent bij op en klaar is Kees. Is dit te kort door de bocht? Nee, toch!

Rekening courant

In onze branche gaan veel dingen nog als vroeger. Zo sturen we op onze rekening courant en repareren we iets als het stuk gaat. Kijk je door de ogen van een agrarisch ondernemer naar onze bedrijven, dan schieten de tranen je in de ogen. In deze sector gaat het echt om centen per liter om te overleven of om te vallen.

En toch zijn we goed bezig. De cijfers van de ‘Echte Bakkers’ staan online (zie bijgaande pdf) en zijn zelfs te downloaden voor iedereen die er kennis van wil nemen. Het eerste wat opvalt, is de kwaliteit van de ‘Echte Bakkers’ in Nederland. Al vijf jaar op rij gaat deze omhoog.

Ook het aantal leden laat na jaren van krimp een toename zien, evenals de contributie-inkomsten. Dat is allemaal mooi, maar hoe gaat het met de leden zelf? Volgens Flynth adviseurs en accountants zijn we de crisis te boven. De neergaande lijn in omzet, brutowinst en bedrijfsresultaat sinds 2008 is voor het tweede jaar achtereenvolgens uitgekomen boven dit ijkpunt. Mooie berichten, maar gelukkig heeft Flynth het ook nog even over de bakkers cao. Dit getuigt iets meer van realisme.

Kom ik terug op de prijs van boter en slagroom en lees ik dat Beko Advies adviseert om margeverlies maar voor lief te nemen, dan krap ik toch weer achter mijn oren. Gaan de lonen niet omhoog? Is er voldoende geld om te investeren in kassa’s met als back-office een computerprogramma voor automatische inkoop prijs verwerking in ons calculatieprogramma?

En een inkoopprogramma dat de ingrediënten specificaties aanpast wanneer wij een andere vervangende grondstof inkopen? En hoe staat het met onze web-winkel? Wie heeft er al de verplichte ingrediënten-specificaties van zijn producten online staan? Kijk maar eens online bij het grootwinkel bedrijf. De Hema als voorbeeld laat ons graag zien hoe het moet.

Cijfers en advies over hoe deze te interpreteren. Iedereen doet het op zijn eigen manier. Maar onthoud, u als ondernemer blijft verantwoordelijk voor de uitbetaling van uw mensen aan het einde van de maand en het nakomen van uw aflossingsverplichting bij de bank. Niet uw adviseur, dus die heeft makkelijk praten!

Succes met ondernemen.

Reageer op dit artikel