blog

Oliebollen van de kringloop

Blogs

Oliebollen van de kringloop

Vraag iemand naar het bekendste product van december en het antwoord luidt waarschijnlijk: de oliebol. De competitie om de lekkerste zal in de laatste week van het jaar weer net zo spannend zijn als in vorige edities.

Wie komt er dit jaar als oliebollenkampioen of -kampioene uit de AD-Oliebollentest. Ik schrijf met opzet kampioene, want in mijn herinnering is er nog nimmer een dame als beste oliebollenbakker op de voorgrond getreden. Kom op dames! Wat in de voetballerij na jaren is gelukt, moet toch met die bal in het vet ook kunnen!?

Het was al in de maand augustus dat ik werd gegrepen door de oliebol. Zo had Echte Bakker Henk Wessels uit Deventer het in een interview over de ‘Oliebollenwet’. Niet echt een wet, zo bleek, maar in de volksmond door bakkers en oliebollenkraambezitters zo genoemd, omdat daarmee in de IJsselstad de verkoop van oliebollen vanuit marktkramen en rijdende wagens wordt gereguleerd. Wessels heeft geen vergunning.

De grappigste passage over de oliebol las ik in het boek ‘Pogingen iets van het leven te maken – Het geheime dagboek van Hendrik Groen, 83¼ jaar’. Een aanrader overigens, mocht u na de decemberdrukte even willen bijkomen.
Die ene passage doe ik u alvast cadeau. Hendrik Groen schrijft op een 3e januari in zijn – zeer relativerende – dagboek, vanuit Amsterdam-Noord:

‘De oliebollen die ze beneden in de conversatieruimte serveren, hebben ze dit jaar uit de kringloopwinkel gehaald. Gistermorgen nam ik uit beleefdheid een bol, en daar heb ik twintig minuten over gedaan, met daarbij de aantekening dat ik ook nog een losse veter heb moeten voorwenden om onder tafel het laatste stuk bol in mijn sok te kunnen stoppen. Eergisteren en gisteren: bejaarde oliebollen, want ‘we’ gaan natuurlijk geen eten weggooien. Dan stikken we er nog liever in.’

Zover mag het met uw oliebollen niet komen, dat spreekt. Ik wens u alvast een goede aanloop naar het decemberassortiment. Is het misschien tijd voor een echte Oliebollenwet, eentje die iedere bejaarde in uw winkelge

Reageer op dit artikel