blog

Niets mis met een beetje theater

Blogs

Niets mis met een beetje theater

Chocolademakers, meester-slagers, barista’s. Mensen die traditionele beroepen gepassioneerd beoefenen, worden wel de nieuwe rocksterren genoemd. Beeldend kunstenaars die zorgen voor smaakervaringen en show.

In de bakkerij gebeurt dat ook. Boulangers die als goden worden aanbeden als ze met de nodige spierbundels, al dan niet getatoeëerd, en hun handen in het deeg prachtige broden kneden en afbakken. Of de lieve, zeer deskundige variant, in de persoon van Robèrt van Beckhoven, die door vele collega’s en niet-collega’s wordt gezien als de ambassadeur van de bakkerij.

Jorrit van Engen maakt theater met een mobiele oven waarmee hij langs festivals en evenementen reist. De houtgestookte oven trekt bekijks. ’Ik creëer mijn eigen podium’, zegt Van Engen in het augustus-nummer van Bakkerswereld.

Want de show must go on: in de hoogtijmaanden van 2017 zijn er alleen al in Nederland ruim 900 festivals waar wordt gegeten en gedronken. Waar brood en banket volop worden genuttigd en waar ambachtelijke bakkers, maar ook gelegenheidsbakkers, een graantje meepikken. In het najaar zakt dat seizoen in, maar de opkomende proeverijen rond de oogst- en wildmaanden bieden opnieuw volop gelegenheid om daar met rollende keukens producten aan de mens te brengen. Bakken met Plaisier uit Hoogeveen doet het al een tijdje, met zoete wafels maar inmiddels ook met een complete BBQ-service.

Op kleinere schaal kan het ook, gewoon lopend. Zo kwam ik in de binnenstad van Harderwijk een winkeldame met een jong meisje tegen die suikerbrood van Bakkerij Wegerif aanboden aan het passerende publiek. De focus lag op dit ene product, maar uiteindelijk natuurlijk op de bakkerij, die er klanten mee naar de winkel wilde trekken. Bij mij lukte het, ik ben een suikerbrood gaan halen en sloeg direct een paar grootbroden in voor het thuisfront.

Theater maken hoeft niet groots, als het maar wel duidelijk gebeurt. Consumenten vinden het geweldig als er een beetje reuring is. En proeven? Dat doen de meesten erg graag!

Reageer op dit artikel