blog

Marsepein en suikergoed

Blogs

Marsepein en suikergoed

Het is al weer week 39. Nog 10 weken en het is Sinterklaas. Wat gaat het allemaal snel. Voor je het weet is 2017 weer voorbij en beginnen we helemaal opnieuw. Dat opnieuw beginnen is vandaag de dag een dingetje.

Ik lees net op internet dat een grote keten in fashion voor de tweede keer uit een faillissement een doorstart maakt. De winkels zijn niet dicht geweest. Medewerkers verkeren nog steeds in onzekerheid over hun baan en toekomst, maar de media weten ons via internet al te berichten dat de winkels open blijven. Business as usual.

Ogenschijnlijk niemand kijkt er meer van op maar ik blijf het bijzonder vinden. Iets nieuws beginnen is ook een dingetje. De HEMA opende vorige week in Tilburg de mooiste HEMA-winkel in Europa. Onze oerdegelijke HEMA opent zijn eerste grote winkel volgens internationaal concept berichte de media. Een nieuw foodconcept in een geheel nieuw restaurant. Hoe valt dit toch te rijmen met Q1 2017 nettoverlies van 12,4 miljoen tegen Q1 2016 14,7 miljoen nettoverlies. Er zijn dus nog steeds investeerders bereid voor Sinterklaas te spelen, opdat de HEMA marsepein en suikergoed kan blijven verkopen. Waarschijnlijk fair rade, biologisch, en zeker gender neutraal, maar dat is flauw na alle media aandacht die ze hier al voor gekregen hebben.

Nee, iets voortzetten in het ambacht. Daar kijk ik van op. Immers juist in deze tijd werpt zich al snel de vraag op. Waarom, waarom wil iemand zijn bedrijf overdragen? Is het de bal doorspelen? Zoals met de hierboven genoemde fashion winkels. Of is iemand speelbal geworden van de veranderingen in de retail zoals de HEMA. Hoe dan ook, het gaat erom iemand te vinden met ballen. En misschien wel belangrijker: iemand die bereid is zich de ballen uit zijn broek te werken, anders is het bij voorbaat een uilenbal.

De laatste 14 weken van het jaar hebben brood en banketbakkers veelal geen tijd tot nadenken over later. Nee, nu moet er gewerkt worden aan het financiële fundament voor de bedrijfsvoering van volgend jaar. Er moet wat verdiend worden. Zo’n weeknummer printen op zakken met daaronder een tekst als: “Nog twee weken en je mag je schoen zetten”. Of; “Al bijna kerst, ga naar www.bakker?.nl voor het december bestelformulier”. Dat is zo gek nog niet. Marsepein en suikergoed komt bij je brood- en banketbakker vandaan, dat weet toch iedere Sinterklaas! Nee? Maak er dan als de wiedeweerga werk van.

Succes met ondernemen.

Reageer op dit artikel