blog

Werken én genieten!

Blogs 432

Werken én genieten!

In het vliegtuig naar Barcelona valt me het aantal stewardessen op die in leeftijd op mij voorlopen. Ze doen hun werk met net wat meer aandacht dan hun jongere collega’s, die de zoveelste demonstratie van mondkapjes en vluchtwegen – hoe zal ik het zeggen – wat ‘afwezig’ uitvoeren.

In de bakkerij zie ik ook vaker medewerkers die de 50 of 60 jaar zijn gepasseerd. Begin dit jaar, op de Horecava in Amsterdam, zegt de eigenaar van Houben Worstenbrood dat hij bakkers in dienst heeft genomen die vanwege hun kalenderleeftijd niet meer zo aantrekkelijk lijken voor de arbeidsmarkt. Bart Houben ziet dat anders en heeft in deze ‘uitgerangeerde’ bakkers bekwame en loyale werknemers gevonden.

Vorige maand organiseerde de Marketing Product Groups van Beko Advies een inspiratietoer langs Haarlem, Heemstede en Amsterdam. Bij de ontvangst bij Bakkerij Van Vessem in Haarlem vertelt eigenaar Jos Huijbregts enthousiast over het in dienst nemen van een winkelmedewerkster van 60-plus. Zij is blij met deze kans en Huijbregts is met haar een aandachtige en waarachtige medewerkster – die haar dienstverband wel gaat volmaken – rijker.

Doordat het in de westerse samenleving lang gemeengoed is geweest dat je toewerkt naar je pensioen, zijn 50- en 60-plussers daar voor een groot deel op gefocust. Maakt ze dat gelukkig?

Ik heb steeds het voorbeeld onthouden van slagerij Bos in Baflo: man en vrouw runnen het bedrijf, dochterlief en neef zijn in de vennootschap gestapt. Het ondernemersechtpaar werkt drie dagen, het heeft te veel plezier in hun werk en de klantencontacten om te stoppen.

Als journalist neem ik graag een voorbeeld aan wijlen Henk Hofland. De journalist weigerde met pensioen te gaan, omdat werk niet leeftijdgebonden was voor hem. Tot zijn dood in juni 2016 schreef hij door, 89 jaar oud.

Ik zeg niet dat bakkers, slagers, ondernemers, dit voorbeeld moeten volgen, maar ik vind het oprekken van de leeftijdsgrens voor pensioen zo slecht niet. Ik zeg ook niet dat je moet doorwerken tot je er dood bij neervalt, ik ken het voorbeeld van mijn eigen vader die niet is toegekomen aan het steeds maar uitgestelde genieten. Ik koester de visie dat werken niet slecht voor je is, ook niet als je richting de 60 of de 70 jaar gaat – of de 80.

Genieten kun je beter ook al tijdens je werkzame jaren doen.

Reageer op dit artikel