blog

Komkommertijd

Blogs 213

Komkommertijd

De zon schijnt er vrolijk op los en zo als we allemaal weten: vrouwen bloot, handel dood. Tijd dus voor……… Precies! Waar gaat u zinvol uw tijd aan besteden?

Even een paar dagen ertussenuit met het gezin? Uw hoofd leeg maken om daarna weer fris achter de werkbank te staan? Of is het tijd voor een grote schoonmaak? Vriezers uitmesten, rubbers van alle deuren koelingen en voorraad kasten schoonmaken en wat te denken van de papierkelder of -zolder.

Way of living

Of is er nu eindelijk tijd voor de functioneringsgesprekken, de RI&E of de verzekeringsmap. Eigenlijk is het voor een ondernemer nooit komkommertijd. Dit is gelijk ook een belangrijke reden voor veel jonge mensen om niet te kiezen voor deze ‘way of living’.

De mens anno nu wil niet meer per definitie eigenaar zijn van iets. We delen graag met onze medemens. De deelauto, de flexwerkplek en natuurlijk Airbnb. Het zijn maar een paar voorbeelden. We spreken ook wel van deeleconomie. Met ‘echte’ deeleconomie verwijzen we naar alle activiteiten waarbij particulieren hun goederen of arbeid zonder winstoogmerk ter beschikking stellen van andere particulieren, waardoor zij er samen van kunnen genieten.

Belangrijk om vooral dat laatste nogmaals te lezen en op u in te laten werken: er samen van kunnen genieten.

Bezit is uit

Bezit is uit en delen lijkt in. Zijn jonge ondernemers nog wel op zoek naar het hebben, ‘bezitten’, van een eigen bedrijf? Misschien wel de lusten, maar ik vraag mij oprecht af, ook de lasten?! Ondernemer zijn. De baas zijn. Verantwoordelijk zijn. Geen zorgen over ziekteverzuim kunnen delen, niet even ertussenuit als je geen vervanging hebt, niet iemand anders je plek in kunnen laten nemen omdat het je even niet past. Is het nog wel van deze tijd? Zelfstandig ondernemerschap, ‘niet kunnen delen’. Zouden retailers in het ambacht niet liever allemaal ZZP-er zijn? Past dat niet veel beter bij de deeleconomie?
Eigenlijk kun je maar het beste gewoon heel druk zijn, want dan ga je jezelf niet de meest vreemde zaken afvragen. Maar toch! Af en toe komkommertijd is ook niet zo slecht. Ik spreek uit ervaring.

 

Reageer op dit artikel