blog

Oud, maar zeker niet versleten

Blogs 174

Oud, maar zeker niet versleten

We schrijven 3 juni 1937. Crisis, werkloosheid en armoede kenmerkten de roerige jaren dertig van de vorige eeuw. Bakkers waren er in overvloed. Ons land telde zo’n 17.000 (banket)bakkerijen. De concurrentie was moordend. In deze tijd zag het vakblad Bakkerswereld het levenslicht. Uitgeverij Misset durfde het aan om in deze moeilijke tijden een nieuw vakblad te lanceren.Bakkerswereld was destijds niet het enige bakkersblad. Toch had de directie er het volste vertrouwen in. De toenmalige hoofdredacteur – Bertus Muller – wist dat het blad in een behoefte zou voorzien. ‘Een bakker die Bakkerswereld niet leest, is geen bakker’, beweerde hij stellig.

In de oorlogsjaren, vanaf medio februari 1942, verbood de Duitse bezetter de verschijning van het vakblad. In 1945 wist Muller echter een doorstart te maken en groeide Bakkerswereld uit tot een instituut. In 1972 werd het stokje vervolgens overgenomen door Arend Elderman, die het op zijn beurt in 1989 doorgaf aan Harrie Leijten. In maart 2014 nam Leijten afscheid, maar nog altijd is hij als raadgever, adviseur en ‘wandelend archief’ betrokken bij Bakkerswereld.

Inmiddels is Bakkerswereld een maandelijks magazine geworden en behelst het merk meer dan alleen een printuitgave. Wekelijks verschijnen er twee nieuwsbrieven en de website wordt dagelijks van nieuwe berichten voorzien. Samen met FrieslandCampina en enkele andere partners organiseert Bakkerswereld de workshops Ambacht en Business, kunt u ons volgen via Facebook, Instagram en Twitter en zijn we een app aan het ontwikkelen. Helemaal van deze tijd dus.

Wat niet is veranderd, is dat we bakkend Nederland willen blijven informeren, motiveren en inspireren. En dat doen we uiteraard met alle respect voor u als ondernemer. U bent niet meer met zovelen als 80 jaar geleden, maar de inzet, passie en ondernemersgeest is er zeker niet minder op geworden. Integendeel.
Namens de redactie wens ik u een ondernemend en bovenal gezond Nieuwjaar toe.

Reageer op dit artikel