blog

Valse bescheidenheid

Blogs

Valse bescheidenheid
Debora van Zee

Onlangs had ik het genoegen aan te schuiven bij een rondetafelgesprek over MVO en duurzaamheid in de ambachtelijke bakkerij. Tijdens het introductierondje kwam al snel een gedeeld dilemma naar voren: ga ik wel of niet communiceren over wat ik aan MVO doe?

Veel ondernemers kiezen ervoor om dit niet te doen. Dit zijn meestal juist diegenen met een sterke sociale motivatie en een goed verhaal. Zij vinden het belangrijk en eigenlijk ook heel gewoon om zaken te doen met oog voor mens en milieu. Het voelt voor hen vreemd of zelfs niet-MVO om met hun inspanningen op dit vlak te ‘pochen’.

Gezien de toenemende populariteit van duurzaamheid, en daarmee helaas ook het stijgende gehalte aan snelle marketing en greenwashing, is dit een begrijpelijke reactie. Ondernemers die oprecht en serieus met duurzaamheid bezig zijn, willen niet geassocieerd worden met het gedrag waar zij zelf, zoals een van de deelnemers het mooi verwoorde: ‘jeuk van krijgen’.

Toch zit er ook een andere kant aan dit stilzwijgen. Hoe intrinsiek gemotiveerd en oprecht ook, vrijwel al deze ondernemers worstelen vaak in hun eentje met veel vragen: over hoe je zo duurzaam mogelijk (ver)bouwt, hoe je werknemers en klanten meekrijgt, hoe je mensen met een arbeidsbeperking een goede plek geeft, of je gaat voor lokaal of gecertificeerd. Ook lijkt het dikwijls alsof er, op de ‘usual suspects’ na, niemand in de sector echt bezig is met MVO. Twijfelaars worden hierdoor ook niet geprikkeld om in beweging te komen.

Daarom zou ik het mooi vinden als ondernemers met een duurzaam hart hun valse bescheidenheid aan de kant zetten en actief gaan communiceren over hun motivatie, resultaten én dilemma’s. Om te beginnen met elkaar, maar zeker ook met de lokale omgeving. Door dit te doen met de insteek anderen te inspireren en van elkaar te leren, kom je in contact met gelijkgestemden én critici. Dit geeft toegang tot nieuwe kennis en vaardigheden, waarmee je je MVO-inspanningen kunt versterken. Bovendien geeft samenwerken energie. Ik kijk ernaar uit uw verhalen te horen!

Reageer op dit artikel