blog

Killing

Blogs

Killing

Ineens is het dan toch zo ver: familiebedrijf Borgesius neemt Bakkersland over van durfinvesteerder Parcom Capital. Natuurlijk moeten de officiële laatste hobbels – zoals instemming van de ACM – nog worden genomen, maar de krachtenbundeling lijkt een feit.

Eerder dit jaar werd al duidelijk dat Borgesius zijn oog op de grootste industriële bakkerij in Nederland had laten vallen, maar de lonkende blikken bleven toen onbeantwoord. Waar de onderhandelingen eerder op stuk liepen, is niet openlijk besproken.

Ook na het bekijken van de uitzending van Zembla begin deze maand over asbest in ovens in de industriële bakkerij in het algemeen en bij Bakkersland in het bijzonder, word ik onrustig. Waarom: omdat ik bespeur dat het niet open zijn in het nadeel van het imago van de bakkerij is.

Aan de uitzending is wel door de brancheorganisaties NVB en VBZ meegewerkt door een enquête door te spelen naar hun leden. Juist om heksenverhalen te voorkomen. Dat kwam in de uitzending onvoldoende tot zijn recht.

Bakkersland zelf wilde in de uitzending niet reageren op de aantijgingen. Wat overbleef was het gevoel van een doofpottenmentaliteit. De reacties van consumenten op twitter na afloop van de uitzending waren dan ook niet mals. En dat is killing.

Natuurlijk moeten misstanden, zeker waar het voedselveiligheid betreft, aan de kaak worden gesteld. Maar de uitzending van Zembla was ronduit tendentieus. In de branche weten we allemaal dat er nog enkele ovens met asbestkoorden staan – wat niet onwettig is, maar dat er wordt gewerkt aan vervanging daarvan. Dat zou wellicht sneller kunnen, maar is dat onwil of heeft het te maken met investeringsmogelijkheden?

Door televisie-uitzendingen als die van Zembla, met de insinuerende titel ‘Asbestbakkers’, wordt de hele bakkersbranche (en de retail) in een kwaad daglicht gezet. Dat moeten we met elkaar niet zo willen. Als Bakkersland of de ovenleverancier steken heeft laten vallen, moeten die worden opgepakt, al is het maar voor de bühne, het imago. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.

Reageer op dit artikel