blog

Het geheim van een goed huwelijk

Blogs 38

Het geheim van een goed huwelijk

Ambacht en industrie. Het klinkt een beetje als: water en vuur, zwart en wit. Maar zo sterk is de tegenstelling helemaal niet. Ambacht en industrie. Het lijkt eigenlijk meer op twee gehuwden, die niet met, maar ook niet zonder elkaar kunnen. In de loop der jaren zijn ze uit elkaar gegroeid, ambacht en industrie, maar eigenlijk hebben ze elkaar heel erg nodig en zijn ze tot elkaar veroordeeld.

Beide hebben immers hetzelfde doel: de productie en de promotie van brood. Juist in die gemeenschappelijke deler is het belangrijk om elkaar verder te versterken. De ambachtelijke bakker kan zich in deze tijd niet meer onderscheiden met een recht-toe-recht-aanbrood. Er komt tegenwoordig immers een prima product uit de industriële ovens. De ambachtelijke ondernemer moet het hebben van zijn specialisatie. Daarvoor gaat de consument dat blokje om.

Karel Wiltink, directeur/aandeelhouder van de gelijknamige bakkerij in Doetinchem, pleit ook voor een verdergaande betrokkenheid tussen het ambacht en de industrie. In die samenwerking moet iedereen zijn eigen rol nemen en uitgaan van zijn eigen kracht, betoogt Wiltink. Als voorzitter van het Genootschap voor de Bakkerij heeft hij de afgelopen jaren zijn steentje bijgedragen aan het verkleinen van de kloof, maar hij geeft ruiterlijk toe dat er nog een lange weg is te gaan.

Dat komt niet alleen omdat er uiteraard verschillende belangen zijn tussen ambacht en industrie, maar ook binnen deze beide takken gelden gezamenlijke en individuele belangen. En dat botst soms. Daarnaast heeft de industrie te maken met de consolidatie in de retailmarkt en daardoor worden de verhoudingen regelmatig op scherp gezet. Toch – of juist wel daarom – is het zo belangrijk om elkaars kracht te zoeken.

Laten wij nou alvast een stapje in de goede richting zetten en een Special Make-off en Bake-off presenteren. Met deze industriële producten kan de ambachtelijke bakker voldoen aan de verwachtingen van de consument. En bovendien kan hij zich blijven focussen op zijn eigen assortiment. Het is eigenlijk, net als in een goed huwelijk, een kwestie van geven en nemen.

Reageer op dit artikel