blog

De waan van de dag

Blogs

De waan van de dag

2016. Een nieuw jaar is weer begonnen. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik heb het idee dat de tijd vliegt. Nog maar nauwelijks bekomen van de sinterklaas- en kerstdrukte maakt de branche zich alweer op voor het voorjaar. Traditioneel volgt nu een tijd van beurzen. Deze week is de Horecava gehouden en binnenkort volgen de Sigep in het Italiaanse Rimini, Europain in Parijs, BakkersVak in Rosmalen en Chocoa 2016 in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Allemaal enerverende ontmoetingsplekken voor (banket)bakkers, patissiers, ijsbereiders en chocolatiers die zich willen laten inspireren. Maar zeker ook voor ondernemers die even willen loskomen van de waan van de dag, want het is goed om daar op gezette tijden even afstand van te nemen. Soms zie je dingen dan ineens scherper.

Het is goed om af en toe even uit de sleur te breken en u te bezinnen op uw rol als ondernemer, als ambachtelijke (banket)bakker. Tijden veranderen snel, iedereen heeft haast. Om mee te kunnen blijven doen, is het dus belangrijk dat u zich bewust bent van uw bijdrage aan de samenleving. De redactie legde de volgende vraag onlangs voor aan Denktank van Bakkerswereld: ‘Wat is de rol van brood en van de bakker in 2025?’ Wat unaniem uit de reacties blijkt, is dat u als ondernemer zelfkritisch moet durven blijven. Het is juist de kracht van het vakmanschap die door de consument wordt gewaardeerd. Die consument is grillig. En aan het veranderen. Die wil niet meer zomaar wachten. Nooit meer. En daar heeft u mee te dealen.

Daarnaast is het belangrijk dat de sector het juiste verhaal over brood blijft vertellen. Die pr-lobby mag er wel een paar tandjes bij zetten. Daarnaast valt er in het onderwijs winst te behalen. Vooral als het gaat om het bijbrengen van waren- en vakkennis, want juist die kennis maakt de vakman. Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn eveneens onderwerpen om serieus over na te denken. Maar ook weer niet te lang. Het is uiteindelijk een kwestie van gewoon beginnen.

Reageer op dit artikel