blog

Syrische collega

Blogs

Syrische collega

In Zwolle worden al geruime tijd vluchtelingen opgevangen uit onder andere Syrië. Een klant van ons geeft een aantal van deze mensen een cursus Nederlands. Ik gaf aan dat als hij ooit eens een bakker tegenkwam, hij die wel naar ons mocht sturen, zodat ik die onze bakkerij kon laten zien.

Op een dag stond hij met een bakker bij ons in de winkel en een vriend van hem die goed Engels spreekt. Na de rondleiding vroeg hij of hij een keer een dag mocht meehelpen bij ons in de bakkerij. Een paar weken later was het dan zover. Veel woorden konden we niet met elkaar wisselen, maar als bakkers onder elkaar begrepen we elkaar en hebben we veel lol gehad. Nog even een foto maken van deze bijzondere gelegenheid voor de sociale media. Je maakt tenslotte niet elke week mee dat er een Syrische bakker bij je in de bakkerij is.

Wat er daarna gebeurde, is te gek voor woorden. Reacties van mensen die reageerden: ‘Waarom mag hij wel bij je werken en is mijn vrouw niet in aanmerking gekomen voor een sollicitatie? Er zijn ook genoeg Nederlandse bakkers die werkloos zijn, waarom geef je hun geen baan?’ Ik zal de ergste reacties niet eens plaatsen. Hoe kortzichtig kunnen mensen zijn en hoe groot is de kans dat je een baan krijgt (bij ons) als je al zo reageert op iemand die één dag komt meehelpen. Onze Syrische collega heeft een leuke dag gehad, en a eiding. Hopelijk gunt iedereen hem dat.

Reageer op dit artikel