blog

Jong geleerd is oud gedaan

Blogs

Jong geleerd is oud gedaan

Ook dit jaar hebben veel basisschoolkinderen weer deelgenomen aan het Nationaal Schoolontbijt. Inmiddels is dit een mooie traditie geworden in Nederland. Het is goed om tradities te hebben, en die te houden en te versterken. Zeker als het gaat over zaken die een bijdrage leveren aan het sociale leven van gezinnen in het algemeen en aan de gezondheid van kinderen in het bijzonder.

In deze tijd van selfies, sociale media en vluchtige contacten is het ontbijt – net als het avondeten – een heel belangrijk anker in de Nederlandse huishoudens. Vaak is dit een moment waarop de smartphones nog worden weggelegd. Waarop wordt gevraagd naar de dingen van de dag en de gebeurtenissen – groot en klein – die voorliggen. Vanuit dat oogpunt alleen al is het van het grootste belang dat het Nationaal Schoolontbijt een traditie blijft. En dat steeds meer basisscholen aan deze traditie meedoen. Want ook hier geldt: jong geleerd is oud gedaan. Daarom is het goed dat één week in het jaar wordt stilgestaan bij het ontbijt. De gezonde start van elke dag.

Het is een positieve ontwikkeling dat steeds meer ambachtelijke bakkers en supermarktketens hun verantwoordelijkheid hierin nemen door deel te nemen aan het Nationaal Schoolontbijt. Want hoe meer kinderen jaarlijks op het belang van het ontbijt worden gewezen, hoe beter zij bekend raken met de gezonde Nederlandse (volkoren)boterham. Zo’n schoolontbijt is een goede basis voor een lesweek vol met wetenswaardigheden over brood en alles daaromheen. Dat resulteert uiteindelijk erin dat die kinderen later brood als basis blijven houden bij het ontbijt. Een goede zaak lijkt mij, nietwaar?

Daarom dank aan alle ambachtelijke bakkers, supermarkten, leveranciers, producenten en het NBC die ook dit jaar het Nationaal Schoolontbijt weer mogelijk hebben gemaakt. En voor volgend jaar geldt dan ook: schrijf zo massaal mogelijk in. Want jong geleerd is oud gedaan.

Reageer op dit artikel