blog

Zonnig perspectief?

Blogs

Zonnig perspectief?

Aanvankelijk leek het niet veel te worden dit jaar qua weer. Het voorjaar was vooral koud en nat. Uiteindelijk duurde het echte voorjaar nauwelijks meer dan een paar zonnige en fleurige dagen. Dat was goed, want toen de zomer eenmaal inzette, werd het een goede Hollandse zomer.

Mooie dagen met volle wolken waar opeens de zon doorheen kwam. En die dan vervolgens overvloedig scheen waardoor de temperaturen opliepen. Het mooie van dit alles is dat het in de Nederlandse/Europese economie net zo lijkt te gaan als het bovenvermelde weerbericht.

In het voorjaar waren er de eerste tekenen van een voorzichtig herstel. Door velen werd dat nog afgedaan met de typisch Hollandse reactie ‘één zwaluw maakt nog geen zomer’. Maar de voor-
tekenen waren er.

Ook minister-president Rutte zag ze. Dat moest hij bekopen. Onterecht blijkt inmiddels. De voortekenen worden steeds talrijker. Het gaat goed met de export, de huizenmarkt heeft zijn bodem qua verkoop bereikt en de prijzen van huizen stabiliseren, et cetera, et cetera.

Weliswaar is alles nog pril, maar we klimmen gezamenlijk – als Europa – uit de recessie. En wat zou het nu mooi zijn als dat prille (economische) geluk niet verstoord wordt door de politiek. Juist nu zou het van goed bestuur getuigen als de regering zichzelf matigt in de ambities naar Europa toe ten aanzien van bezuinigingen en lastenverzwaringen. Juist nu is het van belang om het prille bloempje niet in de knop te knakken. Laat (loonkosten)lastenverzwaringen voor ondernemers en burgers achterwege. En geef de 
ondernemers de ruimte om te ondernemen. Stel 
stimuleringsplannen op die het aantrekkelijk maken om te investeren in hun bedrijven. Daardoor zal in het komende jaar het vertrouwen van ondernemers en consumenten verder stijgen. Met als gevolg dat er geleidelijk aan banen geschapen zullen worden en dat de bestedingen van consumenten weer gaan aantrekken.

Dat is wat we nodig hebben als Nederland. Het zou dan ook goed zijn als het sociaal 
akkoord, dat werkgevers en werknemersorganisaties in het voorjaar 2013 hebben afgesloten, door de regering in de derde dinsdag van september wordt overgenomen. Dan ontstaat er een echt zonnig perspectief en krijgen we wellicht ook een mooie economische zomer!

Reageer op dit artikel