blog

Mijn schoolontbijt

Blogs

Mijn schoolontbijt

Vijf uur. Dat was het vroege tijdstip waarop mijn wekker me wakker maakte in de week van het Nationaal Schoolontbijt. Niet erg, want we hadden wat om naar uit te kijken!

Na een voorbereiding van maanden was het zover: een week vol bijzondere ontbijtmomenten. En met bijzondere mensen. Op maandag bij de opening met een ontbijtconcert, waar Marco Borsato, burgemeester Pieter Broertjes en The Voice Kids-winnares Laura van Kaam achter de schermen koffie met elkaar dronken.

Op dinsdag ontmoette ik aan de ontbijttafel de voetballers van FC Volendam. Woensdag liep ik in de vroege ochtend via een lege Ridderzaal naar de Rolzaal, waar we de staatssecretaris van VWS en zo’n 25 Kamerleden ontvingen. En op donderdag at ik in Almere een broodje met burgemeester Annemarie Jorritsma. Fantastisch natuurlijk, om deze mensen als ambassadeurs van onze ontbijtboodschap de hand te schudden. Maar als je me vraagt wat in de week van het Nationaal Schoolontbijt de meeste indruk maakte, dan waren het niet deze ontmoetingen.

Wat indruk maakte, was het eindeloze enthousiasme voor het Nationaal Schoolontbijt overal in het land. De bakkers en supermarkten, die met gejuich werden ontvangen bij het afleveren van de ontbijtpakketten. De juffen en meesters, die foto’s met ons deelden van kleuterklassen in pyjama aan het ontbijt. De meer dan 200 burgemeesters die vol overgave ons idee omarmden om met een schoolklas op het stadhuis te ontbijten. De mensen van War Child en Bake for Life, die samen met ons hun energie in deze week stopten. Al die positieve reacties op social media en in de overweldigende lokale, regionale en landelijke persaandacht.

Dat enthousiasme heeft ook van de elfde editie van het Nationaal Schoolontbijt een succes gemaakt. Na elf jaar 
mogen we trots zijn op een sterk en gevestigd ontbijtevenement, waar niemand in Nederland omheen kan. En dat ook best een stootje kan hebben. Niet eerder voelde ik zoveel draagvlak voor wat we met z’n allen doen 
in deze week. Voorlichtingsbureau Brood stopt per 
1 december. Maar ik hoop dat we het Nationaal Schoolontbijt een vervolg kunnen geven. Ik weet in 
ieder geval dat er honderdduizenden mensen graag iets eerder voor opstaan in die week. Wordt vervolgd?

Myra Bikker,team Nationaal Schoolontbijt

Reageer op dit artikel